Με λουκέτο απειλούνται πολλά αρτοποιεία στο νομό Θεσσαλονίκης, τα οποία στην πλειοψηφία τους καταγράφουν πτώση τζίρου 70%, παρά το γεγονός ότι οι παραδόσεις ψωμιού κατ’ οίκον, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Μάλιστα, όπως δήλωσε η πρόεδρος του Σωματείου «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, εάν τελικά οι φούρνοι ενταχθούν στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που θα τύχουν των μέτρων στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημία, τότε μεγάλη μερίδα αρτοποιών στο νομό Θεσσαλονίκης θα επιλέξει να κατεβάσει ρολά προσωρινά, κάνοντας χρήση του ευνοϊκού μέτρου. Πρόσθεσε δε, ότι ήδη 700 αρτοποιεία στο νομό Θεσσαλονίκης ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού, «είτε λόγω έλλειψης πελατείας, είτε προβλημάτων υγείας που τους καθιστούν ευπαθείς ομάδες».

Πάντως, η ίδια συμπλήρωσε, ότι εάν τελικά οι αρτοποιοί δεν τυγχάνουν του προαναφερόμενου μέτρου, ζητούν τουλάχιστον να τους επιτρέψει η αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων. Η ίδια εξήγησε: «αυτό το μέτρο αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για την αποφυγή απολύσεων. Αναστολή σύμβασης για τους εργαζομένους, βάσει νόμου, σημαίνει ότι αυτοί θα τυγχάνουν βοηθήματος από την ΕΡΓΑΝΗ για όσο διάστημα ο επιχειρηματίας δυσκολεύεται στη λειτουργία της επιχείρησής του. Με το που ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ο επιχειρηματίας, βάσει νόμου, έχει την υποχρέωση, να τον επαναπροσλάβει και να τον κρατήσει μάλιστα στη δουλειά τουλάχιστον για όσο χρόνο τον είχε εκτός εργασίας».

Για την πτώση τζίρου 70%, η κ. Κουκουμέρια τη χαρακτήρισε φυσιολογική εξέλιξη, αφού όπως τόνισε «η αγορά υπολειτουργεί. Τα περισσότερα καταστήματα κατέβασαν ρολά, λόγω της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19, έχουν κλείσει τα σχολεία που δίναμε το πρωινό, ενώ μπήκε φρένο και στις παραγγελίες που είχαμε από τα ξενοδοχεία », επισήμανε. Τέλος, σχολιάζοντας την παράδοση ψωμιού κατ’ οίκον, επισήμανε ότι είναι μια πρακτική που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο νομό Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι παραδόσεις κατ’οίκον που κάνουν αρκετοί αρτοποιοί, γίνονται χωρίς ελάχιστη χρέωση παραγγελίας και δεν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για τα μεταφορικά..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού: Πώς θα ψωνίζετε

Το αλεύρι και τα ζυμαρικά πρώτα στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών

Ιταλία: Ο κορωνοϊός έφερε 80% αύξηση στο αλεύρι