Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι οι θαμώνες των μπαρ θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο τους συμπολίτες τους.

«Μπαρ, πραγματικά κακή επιλογή. Πραγματικά κακή», δήλωσε εμφατικά ο ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ακρόασης επιτροπής της Γερουσίας. «Η συνάντηση σε ένα μπαρ, σε εσωτερικό χώρο, είναι πρόβλημα. Πραγματικά πρέπει να το σταματήσουμε τώρα», τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ανησυχεί πολύ» για το νέο ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες -Φλόριντα, Τέξας, Καλιφόρνια και Αριζόνα-, που μαζί είναι υπεύθυνες για «πάνω από το 50% των νέων λοιμώξεων» στη χώρα. «Έχουμε τώρα 40 και πλέον χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα. Δεν θα εκπλαγώ αν ανέβουμε στα 100.000 την ημέρα αν αυτό δεν αναστραφεί, για αυτό ανησυχώ πολύ», είπε, προσθέτοντας ότι η τροπή θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά αρνητική.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα μια γυναίκα στη Φλόριντα και 15 από τους φίλους της βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από βραδινή έξοδο σε ένα μπαρ στο Τζάκσονβιλ. Στις 29 Ιουνίου, τα μπαρ γύρω από το Λάνσινγκ του Μίσιγκαν, διατάχθηκαν να λειτουργούν με μέγιστη χωρητικότητα 50%, αφού το υπουργείο Υγείας συνέδεσε 107 περιπτώσεις κορωνοϊού με ένα μπαρ της περιοχής, ενώ Τέξας, Φλόριντα, Αριζόνα και Καλιφόρνια έκλεισαν ξανά τα μπαρ, αντιδρώντας στο άλμα του ποσοστού μολύνσεων.

Ο Δρ. Φάουτσι σημείωσε ότι η έξοδος σε ανοιχτούς χώρους και η τήρηση αποστάσεων είναι πολύ πιο ασφαλής κοινωνική αλληλεπίδραση. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε υπαίθριες συναθροίσεις. «Μπορείτε να βγείτε έξω, να αλληλεπιδράτε, αλλά να φοράτε μάσκα, να προσπαθείτε να αποφύγετε τη στενή συνάθροιση, να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Αλλά μην κάνετε το όλα ή τίποτα», είπε ο Φάουτσι. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν οι ίδιοι οι θαμώνες των μπαρ δεν έχουν νοσήσει βαριά με κορωνοϊό, μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους. «Εάν ένα άτομο μολυνθεί, μπορεί να μην είναι συμπτωματικό, αλλά μπορεί να το μεταδώσει σε κάποιον άλλο, που το μεταδίδει σε κάποιον άλλο, ο οποίος στη συνέχεια κάνει τη γιαγιά ή τον παππού κάποιου, έναν άρρωστο θείο ή ένα λευχαιμικό παιδί σε χημειοθεραπεία να αρρωστήσει και να πεθάνει,» κατέληξε ο Φάουτσι.

Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Ανοίγουν εστιατόρια και παμπ στην Αγγλία

Κορωνοϊος- Γερμανία: Λανσάρουν νέα «καπέλα-κορώνες» για το φαγητό

Κορωνοϊός: 1 στους 2 καταναλωτές δεν θα πάει σε καφέ ή εστιατόριο το 2020