Το ότι η κρητική διατροφή φημίζεται ως πρότυπο διατροφής είναι γνωστό, ωστόσο, για άλλη μια φορά αναδείχθηκε στο πλαίσιο ημερίδας στην Κρήτη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Συγκεκριμένα, ο Juan Carlos Chachques μίλησε σε ημερίδα του 3ου Επιστημονικού Σχολείου της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας σε Επιστήμη και Τεχνολογία: «Bioneca» για τα ωφέλη της κρητικής διατροφής και τον αντίκτυπό της στην υγεία. Επικαλούμενος, λοιπόν, έρευνα του 1995, που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Λυών σε συνεργασία με πέντε ευρωπαϊκές χώρες είπε: «Εξετάστηκαν 600 άτομα με καρδιακές παθήσεις. Στους 300 ασθενείς έδωσαν το κανονικό φαγητό που παρέχεται στο νοσοκομείο και στους άλλους 300 ένα μενού που βασιζόταν στην Κρητική Διατροφή για τέσσερα χρόνια. Διαπιστώθηκε μετά ότι οι 300 που έκαναν την Κρητική Διατροφή είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερες επιπλοκές στην υγεία τους».

Ο κ. Chachques επισήμανε ότι είναι «πολύ σημαντικό το λάδι να είναι φρέσκο» και παρατήρησε από επισκέψεις του σε χωριά της Κρήτης ότι «το φαγητό ήταν πιο αγνό». Ακόμη, τόνισε πως τα φρούτα είναι εξαιρετικής ποιότητας και πως πρέπει να επενδύσουμε στο αργό φαγητό και όχι στο φαστ φουντ, όπως γίνεται παντού και πως οι άνθρωποι το εκτιμούν αν τους δώσεις την ευκαιρία να απολαύσουν πραγματικά το φαγητό τους.

Επιπλέον παρατήρησε ότι στη Γαλλία υπάρχουν πολλά εστιατόρια από Κύπρο και Κρήτη και αρκετοί Γάλλοι προτιμούν ένα εστιατόριο με αγνά προϊόντα που κάνουν καλό στην υγεία. Κατέληξε τέλος με τη διαπίστωση ότι στη διατροφική πυραμίδα η βάση είναι τα λαχανικά και τα φρούτα και όχι το κρέας.