«Τη μία στιγμή στεκόμουν δίπλα σε μία φριτέζα και την επόμενη, έβλεπα το ηλιοβασίλεμα στη Σαχάρα. Τι κάνω εδώ πέρα;».

Τα παραπάνω λόγια του αείμνηστου σεφ Άντονι Μπουρντέν περιγράφουν επακριβώς τη ζωή του, όπως είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τις μαγειρικές εκπομπές και τα ταξίδια ανά τον κόσμο, που τον έκαναν διάσημο. Αυτά τα λόγια ακούγονται και στο τρέιλερ που κυκλοφόρησε πρόσφατα, για το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

Το νέο ντοκιμαντέρ, από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Μόργκαν Νέβιλ, έχει τίτλο «Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain» και προσπαθεί να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα που είχε διατυπώσει ο Μπουρντέν -«τι κάνω εδώ πέρα;»-, φωτίζοντας το πώς ένας κάποτε ανώνυμος σεφ έγινε μια παγκοσμίου φήμης πολιτιστικό σύμβολο. Στο επίσημο τρέιλερ, το οποίο κυκλοφόρησε στις αρχές Ιουνίου, αρχειακό υλικό δείχνει ότι πώς ο Μπουρντέν αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο από συναδέλφους του σεφ, κατοίκους και τουρίστες στα μέρη που επισκέφτηκε, ακόμη και από εργάτες οικοδομών δίπλα από τους οποίους έτυχε να περνάει κάποτε στη Νέα Υόρκη.

Σε ένα σημείο της καριέρας του, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου «Kitchen Confidential» και την πρεμιέρα της μακροχρόνιας εκπομπής του «No Reservations»- φαινόταν ότι όλοι γνώριζαν τον σεφ και τη φιλοσοφία του να είναι «ταξιδιώτης, όχι τουρίστας». Μέσα από το φαγητό, ο Μπουρντέν ενέπνευσε αμέτρητους ανθρώπους να βγουν από τις ζώνες άνεσής τους και με έναν τρόπο πυροδότησε την ενσυναίσθηση και την αληθινή αίσθηση της απόλαυσης.

Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις με εκείνους που βρίσκονται πιο κοντά του, το «Roadrunner» φτάνει στο επίκεντρο αυτού που στήριζε τη φαινομενικά ακόρεστη όρεξη του Μπουρντέν για περιπέτεια, καθώς και τον αγώνα του με την ψυχική του υγεία και την κατάθλιψη. «Ήταν σαν “η ζωή είναι να βρίσκεις ένα βράχο από τον οποίο αξίζει να πηδήξεις”», «Ήταν σαν να βιαζόταν να βγει από τη σκηνή, για να πάει κάπου αλλού, ακόμα κι αν δεν είχε να πάει πουθενά», είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που ακούγονται για τον σεφ στο ντοκιμαντέρ, από όσους τον έζησαν από πολύ κοντά.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Μόργκαν Νέβιλ έχει εμπειρία στη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ που αφορούν προσωπικότητες των οποίων η κληρονομιά που άφησαν πίσω τους είναι μεγάλη. Το ντοκιμαντέρ του 2018 «Won’t You Be My Neighbor?», για παράδειγμα, αφορούσε τη ζωή και τη φιλοσοφία του Fred Rogers, οικοδεσπότη και δημιουργού της δημοφιλούς, αμερικάνικης, παιδικής τηλεοπτικής εκπομπής «Mister Rogers’ Neighborhood». Ανυπομονούμε λοιπόν, για το Roadrunner, που θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιουλίου.

Δείτε το τρέιλερ εδώ:

Δείτε επίσης:
Το «φαινόμενο» Άντονι Μπουρντέν θα διδάσκεται και στο πανεπιστήμιο

Άντονι Μπουρντέν: Μεταθανάτια βράβευση με 6 βραβεία Emmy

Βάλε στην κουζίνα σου τα «Αγαπημένα» φαγητά του Anthony Bourdain