Δυσεύρετα είναι τα εγχώρια λεμόνια κατά τους θερινούς μήνες, κυρίως για τους καταναλωτές της Βόρειας Ελλάδας, που στρέφονται αυτή την περίοδο σε λεμόνια από τη Νότια Αφρική.

«Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο δεν έχουμε παραγωγή ελληνικού λεμονιού, με αποτέλεσμα η όποια ποσότητα διαθέτουν οι Έλληνες παραγωγοί να κατευθύνεται εξ ολοκλήρου στην αγορά της Αττικής», διευκρίνισε ο ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για να καλυφθεί το κενό λοιπόν, οι καταναλωτές απευθύνονται στα εισαγόμενα προϊόντα.

Ο ίδιος βέβαια, εκτίμησε ότι καθώς στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινά η πρώτη συγκομιδή στην Ελλάδα, σε ενάμιση μήνα περίπου θα φτάσουν και τα ελληνικά λεμόνια στη Μακεδονία. Στο μεταξύ, συνιστά στους καταναλωτές όταν αγοράζουν λεμόνια εκτός εποχής να προτιμούν πάντα αυτά που πρασινίζουν, γιατί εκείνα που είναι κίτρινα, αποκτούν το συγκεκριμένο χρώμα με τεχνητά μέσα.

Σημειώνεται ότι η ελληνική παραγωγή καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης, αλλά δεν επαρκεί για όλο το χρόνο με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια τα λεμόνια Αργεντινής να μπουν στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. να απαγορεύσει την εισαγωγή τους, τα λεμόνια της Νότιας Αφρικής (αλλά και της Ισπανίας κι άλλων χωρών) είναι αυτά που επελαύνουν τις τελευταίες εβδομάδες για να καλύψουν το κενό.

«Λύσεις για την ελληνική παραγωγή υπάρχουν», τονίζει ο κ Σωτηρόπουλος και επισημαίνει ότι «με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και ένταξη νέων ποικιλιών λεμονιού, η Ελλάδα θα μπορέσει να διαθέτει 8 μήνες το χρόνο ελληνικό λεμόνι, έναντι 5 που είναι σήμερα. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να στηρίξει κυρίως τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον πρωτογενή τομέα να τους δώσει κίνητρα και λύσεις σε θέματα-μεταξύ άλλων-εργατικών χεριών και γηρασμένου πληθυσμού». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα πρέπει να «έρθουν ακόμη πιο κοντά στους Έλληνες παραγωγούς και να τους δώσουν ουσιαστικές λύσεις».

Δείτε επίσης:
Πώς να διατηρήσεις τα λεμόνια φρέσκα για 3 μήνες

Φτιάξε φυσικό αρωματικό εντομοαπωθητικό με υλικά από την κουζίνα σου

Η ελληνική κομπόστα ροδάκινο κάνει σπουδαία καριέρα στη Ν. Κορέα