Το βλέμμα στα στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού στην επικράτεια έχουν στρέψει ειδικοί και κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στη «μάχη» με τον κορωνοϊό.

Αν και τα στοιχεία των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντικά, εντούτοις οι ειδικοί εξετάζουν τα δεδομένα με βάση αρκετές παραμέτρους και όχι μόνο αριθμητικές. «Οι έλεγχοι την περασμένη εβδομάδα εντάθηκαν για τους εκδρομείς και άρα αυξήθηκαν και τα θετικά κρούσματα. Φαίνεται ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση της αυξητικής στάσης. Περιμένουμε το φθινόπωρο όταν θα κρυώσει ο καιρός, εκεί θα είναι το επόμενο κρας τεστ για να δούμε αν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα η ΕΛΑΣ αποφάσισε τον διπλασιασμό των ελέγχων για να εντοπίζει όσους τυχόν σπάνε την καραντίνα υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση παράβασης όχι μόνο το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ, αλλά ο παραβάτης μπορεί να έρθει αντιμέτωπος και με ποινικές ευθύνες, μέχρι και με φυλάκιση τριών ετών. Μέχρι στιγμής σε καραντίνα υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 9.600 άνθρωποι (κρούσματα και οι επαφές τους), οι οποίοι έχουν δηλώσει στην ΕΛΑΣ τη διεύθυνση της κατοικίας τους προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχός τους.

Τι θα γίνει με την εστίαση
Το άνοιγμα των σχολείων και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα πραγματοποιήσει ο ΕΟΔΥ στις εκπαιδευτικές δομές, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές θα καθορίσουν και τι μέλλει γενέσθαι με τους χώρους εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης το υπόλοιπο φθινόπωρο. «Αν παρατηρηθεί συρροή κρουσμάτων, τότε θα συστήσουμε την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων σε χώρους εστίασης και διασκέδασης και πάλι σε τοπικό επίπεδο. Δεν πρόκειται να πάμε σε οριζόντιο lockdown, όπως αυτό του πρώτου κύματος της επιδημίας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Παράλληλα, ο ίδιος διευκρινίζει ότι ένα «γενικευμένο lockdown στην εστίαση και γενικότερα στα εμπορικά καταστήματα θα αποφασιζόταν μόνο εάν ήταν ο έσχατος τρόπος για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Θα κλείναμε πρώτα όλα τα άλλα για να προστατεύσουμε τα σχολεία και να συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια».

Τι θα γίνει με τις μάσκες
Το επιδημιολογικό φορτίο του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου θα κρίνει τι θα γίνει με τη χρήση της μάσκας. «Υπάρχει μια ισχυρή σύσταση, επί του παρόντος για τη χρήση της μάσκας, όπου επικρατεί συνωστισμός, ακόμα και όταν πρόκειται για ανοιχτούς χώρους, και όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις», υπενθυμίζει το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις με εξυπηρέτηση κοινού, χώρους λατρείας, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και γυμναστήρια, ανελκυστήρες και κάθε άλλο εσωτερικό χώρο.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης:
Η Lidl Ελλάς απαγορεύει την είσοδο σε όσους πελάτες δεν φορούν μάσκα

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση της τιμής του πεπερόνι

Michelin: Μέχρι σήμερα έχει ανοίξει το 83% των βραβευμένων εστιατορίων