Ο Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, που θεωρείται υπεύθυνος για την κατάρρευση της χώρας, απόλαυσε μπριζόλα κόστους $275 στο εστιατόριο του γνωστού Τούρκου Nusret Gökçe (Salt Bae) τη στιγμή που ο λαός της χώρας του αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποσιτισμού εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Αμφότεροι σεφ και Μαδούρο καυχήθηκαν στα social media, ο πρώτος για την εμπειρία, ο δεύτερος για το ότι βρέθηκε στο μαγαζί του άλλη μια γνωστή περσόνα- και το διαδίκτυο πήρε φωτιά. Ο celebrity chef μετά από «βροχή» αρνητικών σχολίων αφαίρεσε το επίμαχο post από το Instagram, ενώ ακολούθησαν διαμαρτυρίες έξω από τα εστιατόριά του αλλά και αρνητικές κριτικές σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Το περιστατικό σχολίασε στο twitter και ο γερουσιαστής Marco Rubio, αποδοκιμάζοντας τον Gökçe που επέτρεψε σε ένα δικτάτορα να γευματίσει στο εστιατόριό του. «Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο αλλόκοτος Salt Bae αλλά είναι τόσο υπερήφανος που φιλοξένησε στο εστιατόριό του τον πρόεδρο της Βενεζουέλα; Είναι (ο Μαδούρο) ένας υπέρβαρος δικτάτορας που ηγείται ενός έθνους του οποίου το 30% τρώνε μία φορά την ημέρα και τα παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό», είπε. «Ενώ ο λαός στη Βενεζουέλα υποφέρει και πεθαίνει από την πείνα ο Μαδούρο και η Σίλια (η σύζυγός του) απολαμβάνουν γεύμα σε ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια του κόσμου με έξοδα από χρήματα που έχουν κλαπεί από τους Βενεζουελανούς», σχολίασε επίσης στο twitter ο Julio Borges, που πρόσφατα εξορίστηκε από τη χώρα.

Υπό άλλες συνθήκες, θα επρόκειτο για μία ακόμα επιφανή προσωπικότητα που επισκέφθηκε ένα από τα εστιατόρια του γνωστού σεφ, ωστόσο το περιστατικό εξόργισε την παγκόσμια κοινότητα δεδομένης της πλήρους αποσάθρωσης της χώρας που ηγείται ο Μαδούρο. Σε περίοδο λοιπόν συνεχούς πτώσης του βιοτικού επιπέδου, ο ηγέτης-δικτάτορας (όπως τον αποκαλούν) της Βενεζουέλας απολαμβάνει πούρα και ακριβές κοπές κρέατος ποστάροντας την «εμπειρία» προκλητικά στα social media. «Αυτή είναι μια εμπειρία που ζεις μια φορά στη ζωή σου», είπε ενώ σχολίασε την επίσκεψή του και σε δηλώσεις στον τύπο λέγοντας ότι σταμάτησε στο εστιατόριο για φαγητό κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Πεκίνο όπου βρισκόταν για νέες διαπραγματεύσεις. «Ο Nusret μάς περιποιήθηκε προσωπικά. Κουβεντιάσαμε και περάσαμε πολύ καλά μαζί του. Αγαπά τη Βενεζουέλα, μάς το είπε αρκετές φορές», ανέφερε ο Μαδούρο.

Οι χρήστες του twitter δημιούργησαν-σχεδόν αυτόματα μετά την επίσκεψη- το hashtag #MaduroSeJartaConTUDinero (που μεταφράζεται «ο Μαδούρο γεμίζει το πρόσωπό του με τα χρήματά σου») και memes που απεικονίζουν τον Salt Bae να πασπαλίζει με αλάτι παιδιά που λιμοκτονούν, ανθρώπους που τρώνε από τα σκουπίδια και τη Βενεζουέλα να αιμορραγεί.

https://www.instagram.com/p/Bn138nClfeH/?utm_source=ig_embed

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος σεφ βρίσκεται στο στόχαστρο λόγω άγνοιάς του αναφορικά με πολιτικά θέματα. Πέρυσι ντύθηκε Φιντέλ Κάστρο σε ένα instagram post, κίνηση που πολλοί σχολίασαν λέγοντας ότι ήταν σαν να τρίβει αλάτι πάνω σε πληγές Κουβανών.

Το κύμα των αντιδράσεων όχι μόνο κατά του Μαδούρο αλλά και κατά του σεφ ήταν τόσο σφοδρό που απενεργοποιήθηκε η δυνατότητα κριτικής στο Yelp (ιστότοπο κριτικών εστιατορίων) σχεδόν για όλα τα εστιατόριά του δεδομένου ότι βαθμολογούνταν όλα με την κατώτατη βαθμολογία και δημοσιεύονταν αρνητικές κριτικές πολιτικού περιεχομένου. Μήπως κάπου εδώ αρχίζει και η επαγγελματική του πτώση; Η ιστορία θα δείξει…