Το νέο εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα (MACEDONIA THE GREAT), παρουσιάστηκε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργο Κωνσταντόπουλο.

Το σήμα θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωση του μετά την τελετή παρουσίασης του σήματος, λέγοντας πως έχουμε μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα που παραπέμπει στο ένδοξο και χαράσσει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Παράλληλα, σημείωσε πως ο ίδιος είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος προκειμένου να κατοχυρώσουν μια ενιαία συλλογική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα και είπε ότι το εμπορικό σήμα που παρουσιάστηκε και θα κατατεθεί άμεσα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο επιτυγχάνει αυτό το σκοπό.

Στο σήμα η ϕράση «MACEDONIA THE GREAT» έχει στόχο να συνδέσει τα προϊόντα της βορειοελλαδικής γης, τόσο με την πλούσια ιστορία της, όσο και με τη χώρα καθεαυτήν, αφού τα γράμματα «GR» στο «GREAT» είναι τονισμένα, ώστε να παραπέμπει στο διεθνές σήμα της Ελλάδας (GR). Παρουσιάζοντας το σήμα, ο Στράτος Τσαχπίνης, που είχε την εικαστική επιμέλεια, επισήμανε ότι στο «μ» που κυριαρχεί στο σήμα, η μία ευθεία παραπέμπει σε αρχαία κολόνα, ενώ υπάρχει επίσης ένα τραπέζιο και ένα τρίγωνο, από το «Δ» της λέξης Μακεδονία. Στην αγγλόφωνη εκδοχή της, η λέξη «Macedonia» επιλέχθηκε να γραφτεί με «C» και όχι με «Κ», καθώς η πρώτη γραϕή αϕενός επιστρέϕει πολλαπλάσια αποτελέσματα στην αναζήτηση του google και αϕετέρου σχετίζεται με περισσότερες καταχωρήσεις ελληνικών επιχειρήσεων. Τα χρώματα του σήματος -λευκό και μπλε- παραπέμπουν στα ελληνικά χρώματα. Το δε τραπέζιο, που αποτελεί μέρος του «μ», μπορεί να αλλάξει ανά κατηγορία προϊόντος, αποκτώντας για παράδειγμα το σχήμα φύλλου για ένα αγροτικό προϊόν ή μπουκαλιού για έναν οίνο.

Τα εμπορικά προϊόντα που «αγκαλιάζει» το νέο σήμα, αφορά όσα παράγονται και στις τρεις περιφέρειες, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Μέχρι στιγμής, πάνω από 2000 επιχειρήσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον να αποκτήσουν το Συλλογικό Σήμα ΕΕ με τον όρο «Μακεδονία». Οι ιδιαιτερότητες και τα επιμέρους στοιχεία του νέου σήματος, θα παρουσιαστούν στις 13 Δεκεμβρίου, σε νέα εκδήλωση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαδικασία απονομής του δικαιώματος του Συλλογικού Σήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του 2020. «Η κατάθεση του σήματος στο Αλικάντε είναι θέμα ημερών. Θα ακολουθήσει η διαδικασία ελέγχου μέχρι να απονεμηθεί το δικαίωμα, η οποία διαρκεί λίγους μήνες. Εντός δύο μηνών από την κατάθεση του σήματος θα κατατεθεί και ο κανονισμός χρήσης του», εξήγησε.