Το καταστροφικό ποσοστό της πτώσης της παραγωγής ιταλικού ελαιολάδου αναμένεται να εκτοξεύσει τις τιμές διάθεσής του στην τοπική και διεθνή αγορά.

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, οι τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία αναμένεται να εκτοξευθούν λόγω κατακόρυφης πτώσης της παραγωγής, κάτι που αναπόφευκτα σημαίνει ότι ενδεχομένως αρκετοί θα καταφύγουν στη λύση της εισαγωγής από άλλες χώρες. Η νέα σοδειά επηρεάστηκε δραστικά από σοβαρά καιρικά φαινόμενα όπως οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις, ο πρόωρος ανοιξιάτικος παγετός και οι ισχυροί άνεμοι και η καλοκαιρινή ξηρασία. Τέτοιου τύπου φαινόμενα αποδυναμώνουν τα -σε αρκετές περιπτώσεις- γηραιά ελαιόδεντρα καθιστώντας τα ευπαθή σε μολύνσεις από βακτήρια όπως η ξυλέλλα. Δεν είναι λίγες οι τοπικές αγροτικές κοινότητες που εξαρτώνται οικονομικά από την καλλιέργεια ελαιόδεντρων και μια πτώση της σοδειάς της τάξεως του 57% είναι γι’ αυτούς ένα πολύ δυνατό χτύπημα. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ήταν και η αιτία που χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Ρώμης φορώντας πορτοκαλί γιλέκα.

Η Ιταλία ωστόσο δεν είναι η μοναδική χώρα που επηρεάστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόβλεψε ότι επίσης σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα σημειωθεί μείωση της παραγωγής ελαιολάδου σε ποσοστά 20% και 42% αντίστοιχα.