Η περιβαλλοντική οργάνωση iSea με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συστήνει στα νησιά των Κυκλάδων εναλλακτικά μεζεδάκια με βρώσιμα ξενικά είδη, για να προτρέψουν το κοινό στην κατανάλωση τους.

Πρόκειται για ενημερωτικές επισκέψεις, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Φά’ το πριν τα φάει» που ξεκίνησαν από την Πάρο, συνεχίστηκαν στην Αμοργό και θα ολοκληρωθούν στη Νάξο και τη Σαντορίνη. Σε αυτές, παρουσιάζονται συνταγές από το «Το Καρτέλ των Γεύσεων», οι οποίες περιλαμβάνουν μεζεδάκια με μπλε καβούρι, λεονταρόψαρο και γερμανό, τα οποία έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης, ώστε να αναδειχθεί η γευστική αξία επιλεγμένων βρωσίμων ξενικών ειδών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#PickTheAlien 🌊🌊Αποχωρούμε σήμερα από την Πάρο με προορισμό την Αμοργό!! ✅Επισκεφτήκαμε εχθές τα καταστήματα @axinos_paros , @Glafkos Taverna @ydroussa_ και @margarita.paros και ενημερώσαμε τους ιδιοκτήτες, το προσωπικό και τους πελάτες των καταστημάτων για τα ξενικά είδη δοκιμάζοντας τις συνταγές που ετοίμασε @foodcartelofficial 🍱🐟Επισκεφτείτε τα καταστήματα και δοκιμάστε τις γεύσεις που ετοιμάσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος “Φά’το πρίν τα φάει”!! Ευχαριστούμε πολύ όλα τα καταστήματα για τη συνεργασία αυτές τις δύο μέρες και όλο το νησί της Πάρου για την φιλοξενία!! Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται απο το @cycladespreservationfund #PickTheAlien

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη iSea (@isea_org) στις

Παράλληλα, έχουν μοιραστεί στα νησιά των Κυκλάδων ειδικά κουτιά δειγματοληψίας για τη συλλογή δειγμάτων ξενικών ή σπάνιων ειδών, τα οποία θα μελετηθούν στη συνέχεια για τη διερεύνηση της οικολογίας και της βιολογίας των ξενικών ειδών.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Φά’ το πριν τα φάει» χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων, πολιτών και επισκεπτών της Πάρου, της Αμοργού της Νάξου και της Σαντορίνης για το διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο της παρουσίας των ξενικών ειδών στη περιοχή. Επίσης, ενημερώνει για τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην τοπική οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ανάδειξη προτάσεων για τον μετριασμό του, με στόχο την προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων των Κυκλάδων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Ένα ακόμα εστιατόριο που έχει προσθέσει ξενικό είδος στο μενού του είναι το @magaya_beach στην #Παροικιά της #Πάρου. Επισκεφτείτε το κατάστημα και γευτείτε το εξαιρετικό μπλε καβούρι ή Ιταλός(#Callinecte_sapidus) 🦀 ,ξενικό είδος που εισήλθε στη #Μεσόγειο μέσα από το έρμα των πλοίων που ερχόντουσαν από τον δυτικό #Ατλαντικό! Στο πλαίσιο του προγράμματος “Φά’ το πριν τα φάει” προωθούμε την κατανάλωση των βρώσιμων ξενικών ειδών σε νησιά του #Ιονίου 🌊 και των #Κυκλάδων⛵️ σαν μέτρο αντιμετώπισης της εξάπλωσης τους. Επισκεφτείτε τα εστιατόρια της περιοχής σας και ζητήστε να δοκιμάσετε #γερμανούς, λεονταρόψαρα, μπλε καβούρια, τρομπέτες ή ακόμα και ακανθόπερκες και απολαύστε το γεύμα σας, προστατεύοντας παράλληλα το #θαλάσσιο #περιβάλλον από την εξάπλωση των ξενικών ειδών και ενδυναμώνοντας την τοπική οικονομία και τους παράκτιους αλιείς των νησιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το @cycladespreservationfund και το @ionian_env_foundation Βρείτε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ: https://isea.com.gr/φά-το-πριν-τα-φάει/ Ευχαριστούμε το κατάστημα για την παραχώρηση της φωτογραφίας. _________________________________________________________ One more restaurant that added edible marine alien species in its menu, is @magaya_beach in Parikia, Paros. Visit the restaurant and taste the delicious #blue #crab (#Callinectes_sapidus) 🦀, an invasive alien species that entered the #Mediterranean sea through the balast water of ships from the western #Atlantic. In the context of the project “Pick_the_Alien” we promote the #consumption of edible alien species in the #Ionian 🌊 and #Cyclades islands ⛵️ as a #mitigation measure to their expansion. Pay a visit to your local restaurant and taste germanos, lionfish, #blue_crabs, trompeta and akanthoperka and enjoy your meal while protecting the marine environment from alien species’ expansion and empowering the local economy and artisanal fishers of the Greek islands. The project is funded by @cycladespreservationfund and @ionian_env_foundation Find more for the project here: https://isea.com.gr/pick-the-alien-2/?lang=en We warmly thank the restaurant for providing the photo

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη iSea (@isea_org) στις

Λίγα λόγια για την iSea
H περιβαλλοντική οργάνωση iSea αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων με εμπειρία στην έρευνα και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και με αγάπη για την φύση. Σκοπός τους είναι να συμβάλλουν στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων ευαισθητοποιώντας την πολιτεία, τους διαχειριστές και την κοινή γνώμη για λήψη μέτρων εκεί όπου ασκούνται μη ορθολογικές δράσεις, να επαγρυπνούν και να ενημερώνουν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα υδάτινα οικοσυστήματα, καθώς και να συμβάλλουν με τεχνογνωσία στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στοχεύοντας στην κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ευημερία. Ειδικότερα, δραστηριοποιούνται σε 4 κύριους πυλώνες που αξιολογούν την κατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων: την αλιεία, τα ξενικά είδη, τον άνθρωπο και τα υδάτινα οικοσυστήματα και τέλος, τα υδάτινα απορρίμματα.

info
isea.com.gr/

Δείτε επίσης:
Το σούπερ μάρκετ του μέλλοντος: Ντεμπούτο για τα έξυπνα καροτσάκια της Amazon

Η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τη γεύση της μπίρας

Αυτά είναι τα τέλεια κομμάτια σοκολάτας για τα μπισκότα σας!