Οι ξυλόφουρνοι πήραν φωτιά, οι ρεβιθάδες ψήθηκαν και μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να τις απολαύσουν για μία ακόμη χρονιά, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής. Ο λόγος για τη Γιορτή Ρεβιθιού που διοργανώθηκε για 3η χρονιά στον Πρόδρομο της Πάρου και όπως φαίνεται έχει γίνει πλέον θεσμός.

giorti revithiou7

Εκεί βρέθηκε και ο Ηλίας Μαμαλάκης, με τους συνεργάτες του Olive Νίκη Μηταρέα και Βασίλη Δημαρά, που έκαναν και την γευσιγνωσία της παραδοσιακής ρεβιθάδας.

giorti revithiou1

giorti revithiou5

Το μαγείρεμα της ρεβιθάδας αποτελεί μέρος της γαστρονομικής ιστορίας της Πάρου και εξακολουθεί να μαγειρεύεται μέχρι και σήμερα με τον πατροπαράδοτο τρόπο, διατηρώντας ζωντανή τη μαγειρική παράδοση του νησιού. Τα τελευταία 3 χρόνια δε, πραγματοποιούνται και διήμερες εκδηλώσεις, που φέτος περιελάμβαναν παρουσίαση παραδοσιακής παρασκευής στραγαλιών καθώς και παρουσίαση κατασκευής του “σκούνταυλου” από τον κεραμίστα Στέλιο Γκίκα, άναμμα του ξυλόφουρνου και ξεφούρνισμα της ρεβιθάδας από τον φούρναρη Φιλόθεο Τζανακόπουλο. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν πώς γίνεται το πλέξιμο πιάστρων από το “Green Paros” και βίντεο με τίτλο “η πορεία του ρεβιθιού”, ενώ οι μικροί της παρέας συμμετείχαν στο παιδικό εργαστήρι κατασκευών από την Βασιλική Παυλάκη. Παράλληλα, στα δρομάκια του Προδρόμου, Παριανοί μουσικοί έπαιζαν τσαμπούνες και τουμπάκια.

giorti revithiou2

Η Γιορτή Ρεβιθιού της Πάρου, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Σκόπας ο Πάριος”, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης. Μάλιστα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της κατάκτησης του τίτλου της European Region of Gastronomy 2019 στηρίζει σε όλα τα νησιά τις δράσεις που προβάλλουν και αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική τους παράδοση.