Η τέχνη της ζυθοποιίας αναβιώνει εντός των τοιχών της Μονής Grimbergen, όπου το μικροζυθοποιείο της, Grimbergen Abbey, τίθεται και πάλι σε λειτουργία, όπως και 900 χρόνια πριν, όταν και ιδρύθηκε η Μονή.

Το μικροζυθοποιείο έχει μακρά ιστορία, η οποία διακόπηκε βίαια όταν διακόσια χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, το κτήριο καταστράφηκε, σταματώντας έτσι και την παραγωγή της μοναστηριακής του μπίρας.

Σήμερα, το μικροζυθοποιείο Grimbergen Abbey, αποκτά και πάλι ζωή. Η παράδοσή του και η εμπειρία εννέα αιώνων στη δημιουργία και παραγωγή μοναστηριακής μπίρας, συναντούν νέες τεχνικές και ανθρώπους που θέλουν να πειραματιστούν με γεύσεις, αρώματα και συστατικά, πολλά από τα οποία προέρχονται και από τον βοτανικό κήπο της Μονής, ανοίγοντας έτσι ένα καινούργιο κεφάλαιο για την αγαπημένη μοναστηριακή του Βελγίου.

Το μικροζυθοποιείο της Μονής δημιουργήθηκε από το Grimbergen Abbey, σε συνεργασία με τον Όμιλο Carlsberg. Ο Πατέρας της Μονής Abbey, Karel Stautemas, είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και εξέλιξη των νέων εγκαταστάσεων και είναι πλέον ενεργό μέλος της ομάδας των ζυθοποιών, ως Abbey Brewer, βασικός ζυθοποιός του Αβαείου.

Ο Marc-Antoine, ο 28χρονος ζυθοποιός από τη Γαλλία , ο οποίος άρχισε να παρασκευάζει ζύθο στο γκαράζ των γονιών του και έκτοτε συνεχίζει να μελετά τόσο την οινοποίηση όσο και την παρασκευή ζύθου, πρόσθεσε: «Τώρα, παρασκευάζουμε μπίρα στο αβαείο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 200 χρόνια. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια μεγάλη γιορτή για τους Πατέρες, για την κοινότητα του Grimbergen και για όλους εκείνους που αγαπούν την μπίρα Grimbergen. Θέτουμε ένα νέο σημείο αναφοράς για τις βελγικές μπίρες, παγκοσμίως. Το νέο μικροζυθοποιείο μας επιτρέπει να παράγουμε πληθώρα μοναδικών ζύθων, εμπνευσμένους από νέες και παλιές τεχνικές παρασκευής, προκειμένου να δημιουργήσουμε μοναδικές εμπειρίες γεύσεων».

Αναφερόμενος στα εγκαίνια του μικροζυθοποιείου Grimbergen Abbey, ο Cees ‘t Hart, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Carlsberg, δήλωσε: «Είναι συναρπαστικό που αποτελούμε μέρος του επόμενου κεφαλαίου για την Grimbergen. Το νέο μικροζυθοποιείο Grimbergen Abbey είναι ένα σημαντικό βήμα για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε εκλεπτυσμένους ζύθους, “ταξιδεύοντας” εμάς αλλά και τους λάτρεις της μοναστηριακής μπίρας, παγκοσμίως, σε μια συναρπαστική γευστική εμπειρία».

Μίλησε επίσης και για το σύμβολο της μπίρας και του Αβαείου, που είναι ένας χρυσός φοίνικας. Μια πολύ ταιριαστή επιλογή, αφού κυριολεκτικά το μικροζυθοποιείο της Μονής ξαναχτίστηκε πάνω στις ίδιες του τις στάχτες.

Δείτε επίσης:

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ζυθοποιείο ηλικίας 5000 ετών

Φύγαμε για Βρυξέλλες. Όχι για Eurogroup, αλλά για μπίρες!

Μπίρα χωρίς ίχνος αλκοόλ; Κι όμως υπάρχει