Το διάσημο αλλαντικό φαίνεται ότι έχει κερδίσει τους Κροάτες επιχειρηματίες, που την τελευταία 5ετία έχουν επενδύσει περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής προσούτο.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κροατίας (HGK), που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν και η παραγωγή προσούτο καλύπτει λιγότερο από το 50% της ζήτησης στην Κροατία, την τελευταία 5ετία έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις που είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσουν αυτό το ποσοστό και παράλληλα, θα δώσουν ώθηση στα εξαγωγικά βήματα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Ο εκπρόσωπος του HGK, Ντάγκαν Κοβάσεβιτς, μιλώντας σε διήμερο διεθνές φεστιβάλ όπου προωθείται στην πόλη Ντρνις (Dnris) -εκδήλωση στην οποία πέρα από την προώθηση του προσούτο αναδεικνύεται και η ποιότητα άλλων προϊόντων-, επισήμανε πως πριν πέντε χρόνια η ετήσια παραγωγή προσούτο στην Κροατία ήταν 250.000 μονάδες και πλέον είναι 400.000. Το ποσοστό της εγχώριας πρώτης ύλης στα τελικά προϊόντα αυξήθηκε από 10% σε 50% τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ η κατανάλωση του προσούτο σημείωσε άνοδο κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι το προσούτο από 4 περιοχές της Κροατίας περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων.