Χρειάστηκαν τουλάχιστον 2,5 τόνοι ακαθάριστες πατάτες Νάξου, 800 λίτρα ελαιόλαδο Νάξου, 24 τσουκάλια και πάρα πάρα πολλοί εθελοντές για να σπάσουν οι Ναξιώτες το ρεκόρ Γκίνες της μεγαλύτερης μερίδας με τηγανητές πατάτες! Και τα κατάφεραν!


Η δημοσιογράφος Ελένη Λαζάρου (αριστερά) με Ναξιώτισες καθαρίζουν τηγανητές πατάτες

Οι κάτοικοι του νησιού και οι εθελοντές ξεκίνησαν το καθάρισμα από την περασμένη Δευτέρα και τελείωσαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου, 1η Σεπτέμβρη, ανήμερα του 9ου Φεστιβάλ Πατάτας, που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (Ε.Α.Σ. Νάξου) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την αιγίδα της UNESCO. Το βράδυ του Σαββάτου και σε λιγότερο από 8 ώρες οι παραγωγοί της Ε.Α.Σ. Νάξου τηγάνισαν συνολικά 625 κιλά πατάτες καταρρίπτοντας το προηγούμενο -περσινό- ρεκόρ τους, που ήταν 554 κιλά! Ειδικοί σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων αλλά και ζυγίσεων και μετρήσεων πιστοποίησαν ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ρεκόρ Γκίνες. Πλέον, όλα τα απαραίτητα στοιχεία θα αποσταλούν στους αρμόδιους, ώστε να πιστοποιηθεί και να κατοχυρωθεί το ρεκόρ.

Η μερίδα γίγας σερβιρίστηκε στη συνέχεια στους επισκέπτες του 9ου Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου που πραγματοποιήθηκε στη θέση Κάπαρες της Αγίας Άννας. Οι παρουσιαστές της εκδήλωσης, Μπάγια Αντωνοπούλου και Χρήστος Νέζος κράτησαν ιδανική συντροφιά στους επισκέπτες μέχρι το τέλος της προσπάθειας για το ρεκόρ. Καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς βραβεύτηκαν εκπρόσωποι του νησιού που με τον τρόπο τους έχουν προσφέρει στην κοινωνία ή στην προβολή του νησιού. Ανάμεσά τους ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος για την κοινωνική του προσφορά, ο Ναξιώτης ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου, ο οποίος μάλιστα στην επόμενη ταινία του θα υποδηθεί έναν πατατοπαραγωγό (!), η αθλήτρια στίβου του Πανναξιακού Μαρία Μπελιμπασάκη, που πρόσφατα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400 μέτρα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (η οποία δεν κατάφερε λόγω υποχρεώσεων να παρευρεθεί και έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα), αλλά και η αγρότισσα και μητέρα τεσσάρων παιδιών Νεκταρία Δημητροκάλη. Από την εκδήλωση δεν έλειπε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, αλλά και λάτρεις του νησιού όπως ο σεφ Βασίλης Καλλίδης και ο σχεδιαστής Νίκος Αποστολόπουλος. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Ναξιώτη ποδοσφαιριστή της Ρόμα Κώστα Μανωλά, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία του να βοηθήσει στην ακόμη μεγαλύτερη προβολή της Νάξου, κατασκευάζοντας ένα ξενοδοχείο στο οποίο θα προσκαλέσει για διακοπές τους διάσημους συμπαίκτες του από την ιταλική ομάδα ποδοσφαίρου.


Περήφανος που είναι Ναξιώτης δήλωσε ο διεθνής ποδοσφαριστής Κώστας Μανωλάς.


Ο Βασίλης Καλλίδης βγάζει σέλφι μπροστά από τα 625 κιλά τηγανισμένες πατάτες!

Μετά το πέρας των βραβεύσεων, οι θεατές απόλαυσαν μουσικό πρόγραμμα από την τραγουδίστρια Ελένη Λεγάκη και τον δάσκαλο της νησιωτικής μουσικής Μανώλη Μπαρμπεράκη, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από τοπικούς χορευτικούς συλλόγους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ανανέωσε το ραντεβού για το 10ο Φεστιβάλ Νάξου, που πλέον έχει γίνει θεσμός στο νησί.


Από αριστερά: Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Έπαρχος Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης… επιθεωρούν το τηγάνισμα!


Ο Εμμανουήλ Μανώλας (δεξιά), ο οποίος επιθεώρησε όλες τις ζυγίσεις που έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ε.Α.Σ. Νάξου να καταρρίψει το ρεκόρ Γκίνες, μαζί με τους παρουσιαστές Χρήστο Νέζο και Μπάγια Αντωνοπούλου.


Η Ε.Α.Σ. Νάξου βράβευσε τον καταξιωμένο Ναξιώτη ηθοποιό, Λευτέρη Ελευθερίου, για την προσφορά του στον πολιτισμό και την προβολή της Νάξου.

Φωτογραφίες: Spyros Karampatsis Photography