Ένα ακόμη παραδοσιακό ελληνικό τρόφιμο βρίσκει τη θέση του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Για τη φακή Εγκλουβής Λευκάδας είχε υποβληθεί πρόταση για την εγγραφή της στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (περίοδος 2019). Ήταν ανάμεσα στις 29 -από αρχικά 34- που είχαν προκριθεί στο δεύτερο στάδιο, της δημόσιας διαβούλευσης και επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως ανακοίνωσε ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, στις 6 Ιουλίου εγκρίθηκε η ένταξη τους στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από την αρμόδια Εθνική Επιστημονική Επιτροπή.

Η φακή Εγκλουβής καλλιεργείται στην Εγκλουβή, το πιο ορεινό χωριό της Λευκάδας, σε υψόμετρο 730 μέτρων και εκατό μέτρα ψηλότερα, στο γραφικό οροπέδιο του Αγίου Δονάτου. Μοναδική την κάνει το πλούσιο υπέδαφος που φύεται, το οποίο υπερτερεί των άλλων σε ιχνοστοιχεία, κάλιο, σίδηρο κλπ. Αξιοσημείωτο είναι ότι δείγμα της, φυλάσσεται στον ΟΗΕ και στη Συρία στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για Ξηρές Περιοχές (ICARDA).

Δείτε επίσης:
Παραδοσιακό συριανό λουκούμι Συκουτρή

Νέα πρόταση στην Unesco για αναγνώριση της μακεδονικής κουζίνας

Η UNESCO κατέταξε την πίτσα Ναπολιτάνα στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας