Ο φετινός νικητής, που πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων, που θα διοργανωθεί από την Παγκόσμια Ένωση Sommelier (ASI) το 2019, αναδείχθηκε και δεν είναι άλλος από τον οινολόγο και οινοχόο του wine bar «Oinoscent», Άρη Σκλαβενίτη.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της οινικής εκδήλωσης «Τα ΒορΟινά». Η ιδιαίτερα απαιτητική προκριματική φάση ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου, Κυριακή, με γραπτές εξετάσεις, τυφλή γευσιγνωσία κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού, πρακτικές ασκήσεις σχετικά με το σερβίρισμα αφρωδών κρασιών αλλά και της τεχνικής της μετάγγισης κρασιού, στην οποία συμμετείχαν 14 διαγωνιζόμενοι από όλη την επικράτεια. Στη φάση αυτή αναδείχθηκαν οι τρεις καλύτεροι οι οποίοι προκρίθηκαν στην τελική φάση που έγινε παρουσία κοινού στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία την 1η Φεβρουαρίου 2016.

3 finalists_2016edited

Κατά τη διάρκεια του τελικού δοκιμάστηκαν οι γενικές γνώσεις τους στον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα, η τεχνική αλλά και η ψυχραιμία και η όλη παρουσία τους απέναντι σε απαιτητικούς πελάτες, με πλούσιες γνώσεις για το κρασί και τη γαστρονομία ευρύτερα. Ακολουθώντας τα πρότυπα της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων και με άκρα μυστικότητα, σε ένα σκηνικό που θύμιζε χώρο εστιατορίου, η κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από καταξιωμένους επαγγελματίες της γαστρονομίας και οινοχοΐας ανέδειξε τον νικητή του 2016.

Εκτός από τον νικητή Άρη Σκλαβενίτη, τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Απόστολος Πλαχούρας (οινοχόος στο «Danai beach resort & villas», Χαλκιδική & συνεργάτης της Nespresso) και την τρίτη ο Άγγελος Αντωνίου (οινοχόος στο εστιατόριο «Σπονδή», Αθήνα).

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και είχε την πολύτιμη στήριξη της «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» (Χρυσός Χορηγός), της Deals και της Nespresso (Μεγάλοι Χορηγοί), της WSPC, του Metaxa, της Inedit και AirFrance-Klm (Χορηγοί). Τόσο ο Χρυσός Χορηγός όσο και οι Μεγάλοι Χορηγοί και οι Χορηγοί πρόσφεραν στους νικητές εξαιρετικά προϊόντα, αλλά και ξεχωριστά δώρα που θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση και τον εμπλουτισμό των γνώσεων των οινοχόων.