Για 4η χρονιά πραγματοποιήθηκαν φέτος τα “Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας”, που δίνουν την ευκαιρία σε επαγγελματίες της εστίασης να μάθουν πώς να αξιοποιούν στο μέγιστο το γαστρονομικό πλούτο της περιοχής, αποκομίζοντας παράλληλα γνώσεις για θέματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία ενός χώρου εστίασης.

_DSC3671

Στα τριήμερα σεμινάρια, που πραγματοποιήθηκαν στο Navarino Dunes (Costa Navarino), παρευρέθηκαν περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά γνωστούς σεφ όπως οι Κώστας Τσίγκας, Λευτέρης Λαζάρου, Δημήτρης Δημητριάδης, Δημήτρης Μελεμενής, Δόξης Μπεκρής, Γιώργος Βενιέρης και Αλέξανδρος Φουρούλης.

nikosexarhopoulos07

Οι συμμετέχοντες μαγείρεψαν με τους σεφ, είδαν τη διαδικασία παρασκευής μοναδικών πιάτων με παραδοσιακές Μεσσηνιακές συνταγές και προϊόντα υψηλής ποιότητας αλλά με τις σύγχρονες τεχνικές, συμμετείχαν σε γευσιγνωσία τοπικού ελαιόλαδου μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του, έμαθαν τα βήματα για το στήσιμο ενός εστιατορίου από τον Λευτέρη Λαζάρου και, μαζί με τον σεφ Δημήτρη Μελεμένη, επισκέφτηκαν τους πλούσιους λαχανόκηπους του Costa Navarino.

_DSC3429

“Συμβουλεύω πάντα όλους τους συμμετέχοντες να είναι ειλικρινείς απέναντι σε όσους επισκέπτονται το εστιατόριο ή την ταβέρνα τους, χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγει η Μεσσηνιακή φύση. Και ότι αυτή η δουλειά χρειάζεται μεράκι και αγάπη. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι επαγγελματίες της περιοχής συμμετέχουν κάθε χρονιά δυναμικά και πολλές φορές εφαρμόζουν στην πράξη συμβουλές και τεχνικές που παρουσιάζονται στα ετήσια Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της επιχείρησής τους, προς όφελος στην ουσία της περιοχής συνολικά”, δήλωσε για τα σεμινάρια ο Λευτέρης Λαζάρου, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”, Ξενοφώντας Κάππας σημείωσε ότι στόχος είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για περαιτέρω αναβάθμιση του γαστρονομικού και κατ’ επέκταση αγροτικού προϊόντος της Μεσσηνίας.

nikosexarhopoulos012

Σημειώνεται ότι τα Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας διοργανώθηκαν από το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου, με στόχο την ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και την ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων.