Τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη πώς θα εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο, στην Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βρει τον τρόπο να εξαλείψει το κάπνισμα, μέσω… τσαγιού.

Σε δήλωση του την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ σε εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων να παράγουν τα προϊόντα τους στην Τουρκία. Κάλεσε δε τους Τούρκους να αντισταθούν στο άτμισμα, πίνοντας τσάι.

Ειδικότερα, μιλώντας σε μια αντικαπνιστική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να μην επιτρέψει ποτέ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη χώρα, προσθέτοντας ότι οι καπνοβιομηχανίες «πλουτίζουν δηλητηριάζοντας τον κόσμο». «Δεν κάνω πολλές υποδείξεις αλλά ως πρόεδρος, λέω σ’ αυτούς που αγαπώ ότι είναι χαράμ», δηλαδή απαγορευμένο από τη μουσουλμανική θρησκεία, τόνισε. Κάλεσε δε τους πολίτες να το αντικαταστήσουν με τσάι: «Ας αφήσουμε κάτω τα τσιγάρα και ας πίνουμε τσάι Ρίζε» είπε, αναφερόμενος στο τσάι της γενέτειράς του.

Δεδομένου ότι ο Ερντογάν είναι γνωστός για την απέχθεια του για το αλκοόλ και το τσιγάρο, έχει καλέσει πολλές φορές τους Τούρκους να κόψουν αυτές τις δύο συνήθειες. Μάλιστα, από το 2013 η κυβέρνησή του απαγόρευσε τις διαφημίσεις και τις χορηγίες προϊόντων καπνού και αλκοολούχων στην Τουρκία. Μάλιστα, μολονότι το άτμισμα δεν είναι παράνομο στην Τουρκία, η αγορά ή η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων απαγορεύεται και πολλοί Τούρκοι αγοράζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης από το διαδίκτυο.