Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει πλήξει διάφορους κλάδους της οικονομίας, ωστόσο φαίνεται ότι οι εξαγωγές τροφίμων παρουσιάζουν εξαιρετικές αντοχές μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η πίεση που ασκεί ο Covid-19 στο διεθνές εμπόριο έχει επηρεάσει την εξαγωγική δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων, «οι οποίες παραμένουν στις επάλξεις και προσπαθούν κόντρα στις αντιξοότητες να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Τα τρόφιμα μάλιστα καταφέρνουν και διατηρούν τον βηματισμό τους δείχνοντας εξαιρετικές αντοχές σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον».

Ειδικότερα, σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Αύγουστο του 2020 φαίνεται να παραμένει σημαντική διαφοροποίηση σε κλάδους όπου ενισχύονται οι εξαγωγές -και συνετέλεσαν στη συγκράτηση της συνολικής πτώσης- και κλάδους που υποχωρούν σε μεγάλα ποσοστά. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές της κατηγορίας Λάδια (30%), των Τροφίμων και Ζώων Ζώντων (12,2%) και των Ποτών & Καπνού (9,2%). Οριακή αύξηση καταγράφουν οι εξαγωγές των Πρώτων Υλών (1,7%).

Εξετάζοντας το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2020, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι κλάδοι των Λαδιών (+38%), των Χημικών (+19,7%) και των Τροφίμων και Ζώων ζώντων (+11,2%). Μικρότερη αύξηση εξαγωγών εμφανίζει η κατηγορία των Ποτών & Καπνού (+6,6%), ενώ στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019, καταγράφονται οι εξαγωγές των Μηχανημάτων (-0,1%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Θύμα του κορωνοϊού (και)… ο πατσάς

Γιατί η τιμή στο σουβλάκι είναι στα ύψη;

Ντοκιμαντέρ με θέμα το κρητικό ελαιόλαδο ετοιμάζουν στη Γερμανία