Ο ντάκος με ντομάτα και τυρί είναι από τα πιο κλασικά πιάτα της κρητικής κουζίνας και η πρώτη επιλογή στις ταβέρνες, κάθε επισκέπτη του νησιού. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που μία εφημερίδα του εξωτερικού τον υμνεί ως το ιδανικό καλοκαιρινό σνακ!

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard πρόσθεσε πρόσφατα στη σελίδα με τις συνταγές της και μία για ντάκο, με ώριμες ντομάτες και πρόβειο τυρί, χαρακτηρίζοντας τον ως το «ιδανικό εύγευστο σνακ για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού». Μάλιστα, αναφέρουν ότι μπορεί κάποιος να το βρει ειδικά στην Κρήτη, όπου προσφέρεται σε πολλά εστιατόρια και σημειώνουν ότι κάποτε ότι υπήρξε το φαγητό των φτωχών στην Ελλάδα.


Η αυστριακή εκδοχή του ντάκου από την Der Standard

Στη συνέχεια παρατίθενται κάποια delicatessens της Βιέννης όπου μπορούν οι Αυστριακοί να αγοράσουν παξιμάδι, αλλά για τους πιο «προκομμένους» δίνουν και συνταγή για σπιτικό παξιμάδι! Όπως λένε, δεν είναι δύσκολο να φτιαχτεί και συντηρείται για πολύ καιρό, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν συχνά τον περίφημο ντάκο, για τον οποίο επίσης δίνουν τη συνταγή, με ντομάτες, ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, ρίγανη και κατσικίσιο τυρί ή φέτα.