Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν από την ιταλική κυβέρνηση στις 25 Οκτωβρίου αποτέλεσαν αφορμή να στείλει ο γνωστός Ιταλός σεφ ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση η οποία δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Η επιστολή του σεφ απευθύνεται στον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προτείνοντας 5 ιδέες για τη σωτηρία των ιταλικών εστιατορίων: «Ρωτάω τον εαυτό μου: Ποιοι είμαστε; Πιστεύω ότι σήμερα κάθε εστιατόριο στην Ιταλία χρειάζεται ένα σεμινάριο αναγέννησης: δημιουργούμε κουλτούρα, πρεσβεύουμε τον αγροτικό τομέα, είμαστε η κινητήριος δύναμη του γαστρονομικού τουρισμού, εκπαιδευόμαστε και τώρα ξεκινήσαμε μια ανθρωπιστική γαστρονομική επανάσταση που ενισχύει τον κοινωνικό μας ρόλο. Φιλοξενία και τροφοδοσία, τέχνη και αρχιτεκτονική, σχεδιασμός και φως είναι οι κεντρικοί άξονες της ταυτότητάς μας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, χάρη σε προσπάθειες όπως αυτή που κάνουμε στο Osteria Francescana, άνοιξαν στη Μόντενα περισσότερες από 80 επιχειρήσεις. Ο γαστρονομικός τουρισμός γεννήθηκε στα μέρη που χιλιάδες οικογένειες, ζευγάρια και φίλοι επέλεξαν να περάσουν μερικές μέρες γύρω από την Εμίλια, ανακαλύπτοντας τις περιοχές και τους «ήρωές» τους: τους αγρότες, τα αγροτόσπιτα, τους παραγωγούς, τους ψαράδες. Εστιάζοντας στην τροφοδοσία σήμερα, λίγοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τέτοια ταξίδια, κάτι που μάς κάνει να νιώθουμε πιο μόνοι από ποτέ. Κλείσαμε το Μάρτιο και μας ζητήσατε να ανοίξουμε μετά από τρεις μήνες ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες. Το κάναμε. Πολλοί δανείστηκαν χρήματα για να αντεπεξέλθουν στα τρέχοντα αλλά και στα επιπλέον έξοδα και τις νέες συνθήκες: μάσκες, αντισηπτικά, θερμομετρητές, εξοπλισμό για αποστείρωση, εξετάσεις για το προσωπικό, εναλλακτικές είσοδοι, τραπέζια σε απόσταση. Για να αντέξουμε σε αυτή την απρόσμενη κρίση χρειαζόμαστε ελπίδα και αυτοπεποίθηση. H ελπίδα είναι αυτή που μας κρατά ενεργούς όπως και η εμπιστοσύνη στις προσωπικές και ομαδικές μας δυνατότητες. Η κινητήριος δύναμή μας ήταν πάντα το όνειρο, όχι το κέρδος. Σήμερα, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, είναι πολλοί αυτοί που συνεχίζουν να ονειρεύονται, λίγοι όμως θα αντέξουν υπό αυτές τις συνθήκες και η χώρα είναι στα όρια της απώλειας ενός από τους βασικούς πυλώνες της ταυτότητάς της. Η έλλειψη μετρητών οδηγεί σε καθυστέρηση ή και μη πληρωμή της μισθοδοσίας, των προμηθευτών, του ενοικίου. Χρειαζόμαστε κάτι που θα αναπτερώσει το ηθικό και θα τονώσει την αυτοπεποίηθησή μας. Χρειαζόμαστε κουράγιο και έναυσμα για να μην νιώθουμε μόνοι.

Μιλώντας πιο ξεκάθαρα, χρειαζόμαστε:
1. Κλείσιμο των χώρων εστίασης τουλάχιστον στις 11 μ.μ.
2. Οικονομική ενίσχυση, ως παράμετρο ανάκαμψης
3. Cassa integrazione (μια ειδική δημόσια χρηματοδότηση που προστατεύει το εισόδημα των εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι με να σταθεροποιηθεί ο τουρισμός στην Ευρώπη)
4. «Πάγωμα» πληρωμών εισφορών το 2021 αφού έχουν ήδη πληρωθεί από το 2020.
5. Μείωση του ΦΠΑ στο 4% την επόμενη χρονιά.

Οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν το αόρατο, ορατό», αναφέρει ο σεφ στην επιστολή του.

Δείτε επίσης

Νέο εστιατόριο στο «Gucci Garden» από τον Massimo Bottura

Theater of life: Το ντοκιμαντέρ του Massimo Bottura

Σπατάλη τροφίμων: Οι επιλεκτικοί καταναλωτές καταστρέφουν τον πλανήτη!