Η δικαστική διαμάχη μεταξύ του διάσημου Γάλλου σεφ Μαρκ Βεϊρά και του γαστρονομικού οδηγού, γνωστή ως «Cheddar Gate», έληξε άδοξα για τον σεφ που μήνυσε τον Michelin για άδικη αφαίρεση του τρίτου αστεριού από το εστιατόριό του.

Ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Maison des Bois ισχυρίστηκε ότι η αφαίρεση του αστεριού στηρίχτηκε σε προσβλητική υπόθεση ότι χρησιμοποίησε τσένταρ σε ένα από τα πιο γνωστά πιάτα του με σουφλέ. Ο σεφ ισχυρίστηκε ότι μόλις έμαθε για την αφαίρεση του αστεριού έπαθε κατάθλιψη που διήρκεσε μήνες και μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France 2 ανέφερε ότι ήταν το χειρότερο γεγονός που του συνέβη λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «το αίσθημα ήταν χειρότερο και από την απώλεια των γονιών μου, χειρότερο από οτιδήποτε».

Η υπόθεση του Βεϊρά εκδικάστηκε στις 31 Δεκεμβρίου με απόφαση που ανέφερε «ελλιπείς αποδείξεις» από την πλευρά του Βεϊρά για την ύπαρξη πραγματικής ζημιάς στο εστιατόριο. Σημειώνεται ότι ο σεφ ζητούσε από τον Michelin να του παραδώσει τις σημειώσεις των επιθεωρητών για να δει ακριβώς πού βασιζόταν η αφαίρεση του αστεριού από το εστιατόριό του, κάτι που δεν έγινε. «Ο κος Βεϊρά θέλει να μην τηρείται η αρχή που θέλει τους κριτικούς εστιατορίων να έχουν ελεύθερη άποψη γιατί το εστιατόριό του έχει πλέον δύο αστέρια και όχι τρία», ανέφερε ο συνήγορος του Michelin, Ρίτσαρντ Μάλκα. Ο συνήγορος ωστόσο του σεφ επισήμανε ότι σκοπός του δεν ήταν να απαγορεύσει την κριτική. «Θέλουμε μόνο να επαληθεύσουμε τα κριτήρια της απόφασης», είπε στην ακρόαση.

Φαίνεται ότι ο σεφ δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι υπήρξαν συνέπειες στη φήμη του εστιατορίου του από την αφαίρεση του αστεριού, το αντίθετο μάλιστα αφού το La Maison des Bois, όπου το μενού γευσιγνωσίας κοστίζει €295 ή €395, είναι μια υγιής επιχείριση. «Δεν τους χρειάζομαι, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, μακάρι να μου αφαιρούσαν και όλα τα αστέρια», είπε.

Η υπόθεση από τη στιγμή που βγήκε στη δημοσιότητα, απέκτησε διεθνείς διαστάσεις με τη φήμη του Βεϊρά, που έχει ανακηρυχθεί από τον έγκριτο διεθνή γαστρονομικό οδηγό Gault & Millau ως «αθάνατη δύναμη της γαλλικής υψηλής γαστρονομίας» να εκτοξεύεται. Φαίνεται λοιπόν ότι αν και έχασε την δίκη, μάλλον όλη αυτή η δημοσιότητα του έκανε ουσιαστικά καλό. Τελικό απόφθεγμα; Ο Michelin κρατάει τα μυστικά του ασφαλή…

Δείτε επίσης
Michelin: Σεφ επαναστάτες που πέταξαν τα αστέρια τους