Πέθανε την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, σε ηλικία 79 ετών ο παγκοσμίου φήμης Γάλλος σεφ, Μισέλ Ρου, από σοβαρή ασθένεια στους πνεύμονες. O Μισέλ Ρου (Michel Roux) το 1967 άνοιξε μαζί με τον αδελφό του Αλμπέρ, το εστιατόριο La Gavroche, στη φημισμένη οδό Σλόαν του Λονδίνου, το οποίο το 1982 βραβεύτηκε με αστέρι Michelin. Ήταν ο πρώτος σεφ που πήρε αστέρι Michelin στη Μεγάλη Βρετανία και από τους μεγαλύτερους δασκάλους της γαστρονομίας διεθνώς.

Ακολούθησαν μερικά ακόμη εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένου του Waterside Inn στο Bray, με τρία αστέρια Michelin, διάκριση που του απονεμήθηκε το 1985 και τη διατήρησε για 17 ολόκληρα χρόνια -μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιοδήποτε άλλο εστιατόριο της χώρας. Ο Μισέλ Ρου ήταν κάτοχος αναρίθμητων άλλων μαγειρικών διακρίσεων: Meilleur Ouvrier de France en Patisserie το 1976, Chevalier de l’Ordre National du Merite το 1987, Chevalier de l’Ordre des Arts des Lettres το 1990, ΟΒΕ το 2002 και Chevaler de la Legion d’ Honneur το 2004. Εγραψε πολλά βιβλία, όπως το “eggs” (2005) και το “pastry” (2008), το οποίο έλαβε την ειδική διάκριση Andre Simon (2008). Η πρώτη έκδοση των “σαλτσών” (1996) κέρδισε το Glenfiddich Visual Award και πούλησε πάνω από 300.000 αντίτυπα.

Ο γιος του Αλεν αλλά και οι δύο κόρες του Φρανσίν και Κριστίν μετά τον χαμό του αγαπημένου τους πατέρα δήλωσαν: «Είμαστε ευγνώμονες που μοιραστήκαμε τη ζωή μας με αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για όλα όσα έχει επιτύχει. Μια ταπεινή μεγαλοφυΐα, ένας θρυλικός σεφ, ένας δημοφιλής συγγραφέας και χαρισματικός δάσκαλος. Για πολλούς υπήρξε μία πατρική φιγούρα που πρόσφερε έμπνευση με την ακόρεστη δίψα του για ζωή και τον ακαταμάχητο ενθουσιασμό του. Πάνω απ′ όλα θα μας λείψει το γέλιο του, η μεγάλη του καρδιά, η γενναιοδωρία του, η καλοσύνη του που δεν γνώριζε όρια. Το αστέρι του Μισέλ, θα λάμπει για πάντα, προκειμένου να φωτίζει τον δρόμο για τις γενιές των σεφ που θα ακολουθήσουν».