Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ιαπωνίας και Ισραήλ πήγε να προκαλέσει, άθελα του μάλλον και χάριν εντυπωσιασμού, ο προσωπικός σεφ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με το γλυκό που ετοίμασε για το επίσημο δείπνο μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ο σεφ Moshe Segev αποφάσισε να κλείσει το επίσημο δείπνο μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Ιάπωνα ομολόγου του Σίνζο Άμπε, με σοκολατάκια. Βέβαια, το πρόβλημα δεν ήταν το γλύκισμα το ίδιο, αλλά ο τρόπος σερβιρίσματος τους, που αποτελεί προσβολή για την Ιαπωνική κουλτούρα. Για την ακρίβεια, τα σοκολατάκια σερβιρίστηκαν μέσα σε ένα παπούτσι!

Η επιλογή του παπουτσιού είναι ιδιαίτερα προσβλητική για του Ιάπωνες και μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους να μην έθιξε το θέμα, ωστόσο διπλωμάτες που μίλησαν στην εφημερίδα Yediot Aharonot, τόσο Ιάπωνες όσο και Ισραηλινοί δήλωσαν έκπληκτοι αλλά και οργισμένοι για το γεγονός.

«Ήταν μια ανόητη και αναίσθητη επιλογή», δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμος Ισραηλινός διπλωμάτης που έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ιαπωνία. Όπως επισήμανε «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην ιαπωνική κουλτούρα από τα παπούτσια. Όχι μόνο τα βγάζουν όταν μπαίνουν στο σπίτι τους, αλλά φροντίζουν να κυκλοφορούν χωρίς αυτά και στα γραφεία τους. Ακόμα και ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς του δεν φοράνε παπούτσια στη δουλειά. Είναι το ίδιο με το να σερβίρεις σε έναν Ισραηλινό επισκέπτη σοκολατάκια μέσα σε ένα πιάτο σε σχήμα χοίρου!».

«Τι είχε στο μυαλό του αυτός ο διάσημος σεφ; Αν υποτίθεται ότι ήταν χιούμορ, δεν το βρήκαμε καθόλου αστείο. Ομολογώ ότι αισθανόμαστε βαθιά προσβεβλημένοι για τον πρωθυπουργό μας», είπε υψηλόβαθμος Ιάπωνας διπλωμάτης που υπηρετεί στο Ισραήλ, ενώ επισήμανε και το αυτονόητο, ότι δηλαδή κανένας δεν βάζει παπούτσια πάνω στο τραπέζι!

Από την πλευρά του ο σεφ όχι μόνο δεν φάνηκε να μετανιώνει για την επιλογή του, αλλά φρόντισε να κάνει γνωστή και την «ευφάνταστη» δημιουργία του, ανεβάζοντας φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει συγκεντρώσει πλήθος αρνητικών σχολίων.