Σε λίγα πράγματα μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι παγκοσμίως. Ένα από αυτά είναι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χορτοφαγικά. Ή μήπως όχι;

Πριν μερικές μέρες σάλος προκλήθηκε στο διαδίκτυο όταν η παρουσιάστρια της εκπομπής Great British Bake-Off, Sandy Toksvig ισχυρίστηκε στην εκπομπή QI του BBC πως τα αβοκάντο δεν είναι vegan. «Είναι ακριβώς το ίδιο με το μέλι. Τα αβοκάντο δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς τις μέλισσες, και οι μέλισσες χρησιμοποιούνται, ας πούμε, με έναν αφύσικο τρόπο», είπε πιο συγκεκριμένα.

«Επειδή είναι τόσο δύσκολο να καλλιεργηθούν φυσικά, όλες αυτές οι καλλιέργειες βασίζονται σε μέλισσες που τοποθετούνται στο πίσω μέρος των φορτηγών και διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι μεταναστευτική μελισσοκομία, και είναι αφύσικη χρήση των ζώων», συνέχισε. Στη συνέχεια εξήγησε ότι με αυτή τη λογική, υπάρχουν πολλά ακόμη φρούτα και λαχανικά που τελικά δεν είναι vegan, όπως το μαρούλι, τα κεράσια και το μπρόκολο.

Τελικά τι ισχύει; Όπως είπε η PETA, «οι μέσοι καταναλωτές δεν μπορούν να αποφύγουν προϊόντα που συνεπάγονται μεταναστευτική μελισσοκομία, όπως ακριβώς δεν μπορούν να αποφύγουν την οδήγηση στην άσφαλτο». Ανάλογη άποψη είχε και η οργάνωση The Vegan Society, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε πως «οι vegans αποφεύγουν τη χρήση ζώων όσο το δυνατόν περισσότερο.