Ο Ιταλός Massimo Bottura και η Αμερικανή Samin Nosrat συγκαταλέγονται στη φετινή λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη, που συντάσσει το περιοδικό TIME.

Credits: The Felix Project

Για τον Bottura μιλά σε σχετικό άρθρο στο περιοδικό ο Γάλλος καλλιτέχνης JR, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του σε χώρο που άνοιξε στο πλαίσιο του project Food For Soul. «O Massimo επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που γίνονται κάποια πράγματα και δίνει άλλη διάσταση στην προσφορά στο συνάνθρωπο. Στο μέλλον, μπορεί να δημιουργηθούν χιλιάδες Refettorios», έγραψε.

Η δυναμική του Massimo Bottura στην γαστρονομική επανάσταση των τελευταίων ετών είναι αναμφισβήτητη, όχι όμως με την έννοια της δημιουργίας νέων κινημάτων του χώρου όπως συνέβη με τις περιπτώσεις των Ferran Adrià και René Redzepi. Τα πιάτα του είναι αντιπροσωπευτικά ενός μοντέρνου γαστρονομικού μπελ κάντο, με έντονη καλλιτεχνικότητα, βαθιά ρουστικάνικη γευστική ταυτότητα, φιλοσοφική διάθεση, φίνα ταιριάσματα και αντιστίξεις. Αποθεώνοντας τις παιδικές του αναμνήσεις με ύφος ιταλικής sensibilité, προσεγγίζει τη γεύση με οπτική που αγγίζει τα όρια του λυρισμού αντλώντας έμπνευση από απλά, καθημερινά πράγματα αλλά και τη μοντέρνα τέχνη που είναι ένα μεγάλο πάθος του. Με σκληρή δουλειά και δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος ο Bottura χτίζει σταθερά έναν μύθο γύρω από τ’ όνομά του. Η προσφορά και η δράση του ως σεφ τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τα στενά όρια της κουζίνας και, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την επιδραστική του θέση, παραδίδει έμπρακτα μαθήματα ανθρωπιάς και σωστής διαχείρισης της τροφής προκειμένου να συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης της. Το κοινωφελές project «Food For Soul», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι πρωτοβουλίες των RefettoRio Ambrosiano στο Μιλάνο, Refettorio Gastromotiva στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Refettorio Felix στο Λονδίνο και το Refettorio στο Παρίσι, τον τελευταίο καιρό μονοπωλεί το ενδιαφέρον του. Δείτε ΕΔΩ τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Olivemagazine.gr

Η Samin Nosrat, παρουσιάστρια της εκπομπής Salt, Fat, Acid, Heat που προβάλλεται στο Netflix, η οποία έχει επίσης εκδώσει ένα βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, είναι το πρόσωπο που ξεχώρισε η Alice Waters, η οποία θυμήθηκε και κατέγραψε ένα στιγμιότυπο όπου η σεφ την έμαθε να φτιάχνει ζυμαρικά. Έγραψε: «Η Samin μάς έδειξε το πόσο όμορφη εμπειρία είναι η κατανόηση των συστατικών μας. Από πού προέρχονται, ποιος τα καλλιεργεί -ή εκτρέφει- πόσο “ζωντανά” είναι και τους ποικιλόμορφους τρόπους που οι άνθρωποι ανά τον κόσμο τα μεταμορφώνουν σε νόστιμα, δημιουργικά πιάτα.