Θα το μάθουμε αυτή την Κυριακή, 1η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης οινικής διοργάνωσης ΒορΟινά.

Για πρώτη φορά φέτος τα ΒορΟινά φιλοξενούν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων, έναν θεσμό που η ένωση «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» υποστηρίζει τα τελευταία χρόνια ποικιλοτρόπως, προωθώντας τον ρόλο του οινοχόου στην ελληνική γαστρονομία και αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην προώθηση του ελληνικού ποιοτικού, εμφιαλωμένου κρασιού. Ο διαγωνισμός θα αναδείξει τον καλύτερο Έλληνα sommelier για το 2015 ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ένωση των Οινοχόων στην Αυστρία το 2017.

Sommelier Contest 2014_1

Οι συμμετέχοντες στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο 2015 θα δοκιμάσουν τις γνώσεις και την τεχνική τους τόσο σε θεωρητικά όσο και πρακτικά θέματα που αφορούν το κρασί αλλά και τη γαστρονομία ευρύτερα. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόοων (ASI) και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την ημιτελική φάση που θα πραγματοποιηθεί μία ημέρα πριν χωρίς τη συμμετοχή κοινού και αποτελείται από γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα αλλά και πρακτικές εξετάσεις σε συναφή θέματα οινοχοίας. Από το σύνολο των 14 διαγωνιζομένων η κριτική επιτροπή θα επιλέξει κατά τη φάση αυτή τους τρεις καλύτερους για τον τελικό. Την τελική φάση μόνο θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει συγκεκριμένος αριθμός καλεσμένων, σε μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και από την οποία θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής.

Ο νικητής που θα αναδειχθεί από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Οινοχόο θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται το 2017 στην Αυστρία. Στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό συμμετέχουν περίπου 35 χώρες μέλη της ASI και το επίπεδο των διαγωνιζομένων είναι πάρα πολύ υψηλό.

Ο διαγωνισμός οργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και έχει την υποστήριξη μιας πληθώρας χορηγών οι οποίοι αναλαμβάνουν να βοηθήσουν την περαιτέρω εκπαίδευση του νικητή με στόχο τη βελτίωση των γνώσεων και σκοπό την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του για τον διεθνή διαγωνισμό. Μεγάλος Χορηγός του διαγωνισμού είναι η εταιρεία Deals για δεύτερη συνεχή χρονιά.

info
Τα ΒορΟινά, 1η Φεβρουαρίου, ξενοδοχείο Grande Bretagne, Βασ. Γεωργίου Α’, Σύνταγμα. Διάρκεια: 11:00 – 17:00 για επαγγελματίες, είσοδος με πρόσκληση / επαγγελματική κάρτα & 17:00 – 20:00 για το οινόφιλο κοινό, είσοδος 5 ευρώ. Για το πλήρες πρόγραμμα: www.voroina.gr