Οι λάτρεις του ουίσκι συναντήθηκαν πρόσφατα στο Old Sessions House του Λονδίνου για το λανσάρισμα του Midleton Very Rare Silent Distillewry Collection, που είναι η πιο παλιά συλλογή ουίσκι της Ιρλανδίας.

Το αποστακτήριο του Old Midleton στην κομητεία Κορκ της Ιρλανδίας έκλεισε το 1975 και πολλά βαρέλια ουίσκι τότε εξαφανίστηκαν. Παρόλ’ αυτά είχαν σωθεί κάποια βαρέλια από τη σπάνια αυτή ποικιλία, που προέρχεται από μια μοναδική βύνη ηλικίας 45 ετών του 1974 από τον ειδικό του είδους Μαξ Κρόκετ και που φυλασσόταν σε ένα εγκαταλελειμμένο αποστακτήριο από τότε μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τα μπουκάλια από την ποικιλία αυτή θα διαθέτουν ξύλινα κουτιά φτιαγμένα από παλιά βαρέλια ουίσκι, ενώ θα τεθούν σε κυκλοφορία μόλις 48 από αυτά με την τιμή να ανέρχεται στα 40.000 δολάρια για το καθένα.

View this post on Instagram

A post shared by Midleton Very Rare (@midletonveryrare) on

Η γεύση
Το ουίσκι Midleton Very Rare περιέχει 51,2% αλκοόλ. Όπως λέει ο Μπράιαν Νέισιον, επικεφαλής οινοπνευματοποιός στην εταιρία που το παράγει, «Είναι πλούσιο σε γεύση. Σε πρώτη φάση τα έντονα μπαχαρικά αρχίζουν σιγά σιγά να μαλακώνουν καθώς γεύεσαι σταδιακά τη βύνη κριθαριού, έπειτα έρχεται μια υπέροχη γλυκύτητα που θα περιέγραφα ως γλυκόριζα, ζάχαρη κριθαριού και κάποιες νότες μελιού. Κι όλα αυτά σε ένα αυστηρό υπόβαθρο καπνισμένης βελανιδιάς». Στη συνέχεια προσθέτει: «Το φινίρισμα αργεί να εξασθενίσει και εξακολουθείς να γεύεσαι τα μπαχαρικά και τη βύνη, καθώς προστίθεται μια σταγόνα νερού στα ποτήρια του ουίσκι. Όταν σβήσει λίγο το αλκοόλ επιτρέπει στις άλλες γεύσεις να έρθουν στο προσκήνιο. Είναι πάντα ενδιαφέρον να βλέπουμε πώς εξελίσσεται το ουίσκι». Αναμφισβήτητα θα λέγαμε, πως θα πρόκειται για μία πολύ ωραία γεύση, ωστόσο, είναι και αρκετά ακριβό για να το απολαύσει ένας μέσος εργαζόμενος.

View this post on Instagram

A post shared by Midleton Very Rare (@midletonveryrare) on