Οι μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα έφεραν τεράστια καταστροφή στη χλωρίδα και την πανίδα της. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν περιορίστηκε μόνο στην Ελλάδα. Είναι πολλές χώρες οι χώρες του πλανήτη που υπέφεραν από τεράστιες φωτιές, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον.
Σαφώς και το πιο σημαντικό είναι να μη υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Ωστόσο, οι τεράστιες εκτάσεις βλάστησης που καταστράφηκαν έχουν μακροπρόθεσμα πολύ σοβαρές συνέπειες στις ζωές όλων μας.

Μια μεγάλη πληγή από τις καταστροφικές πυρκαγιές και την άνοδο της θερμοκρασίας αφορά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού. Εκτός του ότι κάηκαν τεράστιες εκτάσεις με αμπέλια, αυτά που επέζησαν αντιμετωπίζουν σοβαρότατα πρόβλημα, καθώς δεν μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες καύσωνα.

Υπάρχει άραγε κάποια λύση; Σε κάποιες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρουν τα αμπέλια σε περιοχές που έχουν πιο ψυχρό κλίμα. Για παράδειγμα, στην Αργεντινή οι αμπελώνες «μετακομίζουν» σταδιακά προς τις Άνδεις ενώ στη Χιλή οι οινοπαραγωγοί κινούνται επίσης προς την ακτή, για τον ίδιο λόγο!

Η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα 
Η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα είναι από τις πιο ευνοικές για την καλλιέργεια των αμπελιών συνθήκες. Για παράδειγμα, στη Βόρεια Ισπανία, στη Ρουέδα (Rueda), όπου υπάρχει ένα πολύ ξακουστό λευκό κρασί, αν και την ημέρα έχουν 30 βαθμούς περίπου, το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει στους 11-12. Ωστόσο, φέτος, ακόμα και περιοχές που είναι γνωστές για τo ήπιο κλίμα τους, υπέφεραν από τον καύσωνα. Το Όρεγκον στις ΗΠΑ για παράδειγμα, που φημίζεται για την ποικιλία κόκκινου σταφυλιού Ρinot Νοir (Πινό Νουάρ) είχε αυτό το καλοκαίρι για πολλές μέρες 40 βαθμούς αυτό το καλοκαίρι.

Τι κάνουν οι οινοποιοί
Κάποιοι οινοποιοί  στρέφονται προς ποικιλίες σταφυλιών που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες όπως το Grenache Rouge (Γκρενάς) ή τα πορτογαλικά Touriga Francesa (Tουρίxα Φρανσέζα) και Touriga Nacional (Toυρίχα Νασιονάλ). Ή κάποιες ποικιλίες που ωριμάζουν πιο νωρίς, όπως το πρώιμο Ρinot Noir. Αυτή η πρακτική, να γίνεται ο τρύγος πιο νωρίς, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται διεθνώς. Και στην Ελλάδα, ο τρύγος έχει μεταφερθεί χρονικά. Ανάλογα με τις ποικιλίες σταφυλιού, ξεκινούν πλέον να τρυγάνε από τα μέσα Αυγούστου και πάνε μέχρι τον Οκτώβριο.

Δείτε επίσης:
Τρύγος στη Σάμο: Μια μακραίωνη, γλυκιά τελετουργία

Νάουσα: Πείραμα με παλαίωση κρασιού μέσα σε ποτάμι

Winelovers: 30.000 «εραστές» του κρασιού αναζητούν…νέες ετικέτες