Η Ιταλία παροτρύνει τις εταιρείες τροφίμων αλλά και τους αγρότες να προσφέρουν τρόφιμα σε φιλανθρωπίες αλλά και να παίρνουν το περίσσευμα φαγητού από το εστιατόριο στο σπίτι για να μειώσουν τη σπατάλη.

Ο νόμος που ψηφίστηκε από την ιταλική γερουσία θα βοηθήσει τη γειτονική χώρα να αξιοποιήσει τεράστιες ποσότητες φαγητού ετησίως προς όφελος των ευπαθών ομάδων και έρχεται ως συνέχεια παρόμοιου νόμου που ψηφίστηκε στη Γαλλία πριν από 6 μήνες. Το κίνητρο όμως που δίνεται στις επιχειρήσεις για να συμμορφωθούν με το νόμο δεν είναι κάποιο πρόστιμο αλλά μείωση της φορολογίας. Ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και τα τρόφιμα των οποίων η προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης έχει περάσει μπορούν να δοθούν και επιτρέπει στους αγρότες να προσφέρουν την παραγωγή που δεν έχει πουληθεί σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Επίσης, οι Ιταλοί ενθαρρύνονται να παίρνουν στο σπίτι το φαγητό που περισσεύει από τα γεύματά τους σε εστιατόρια, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει συχνά γιατί θεωρείται απρεπές. Πρωτεργάτης τέτοιου τύπου πρωτοβουλιών στην Ιταλία είναι ο κορυφαίος σεφ Μάσιμο Μποτούρα που μέσω της πρωτοβουλίας Food For Soul έχει στήσει τα λεγόμενα Refettorios -κοινωνικές κουζίνες δηλαδή- σε διάφορες πόλεις διεθνώς. Χρησιμοποιώντας τροφές που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα σκουπίδια, στα Refettorios μαγειρεύονται γεύματα για ευπαθείς ομάδες περνώντας με αυτόν τον τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα για την σπατάλη των τροφίμων.