Οι καταστρεπτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την παραγωγή του καφέ, μετατρέποντας το αγαπημένο μας ρόφημα σε είδος πολυτέλειας, προειδοποιεί η Fairtrade.

Σε συνέντευξη της στο Independent η Catherine David, υπεύθυνη εμπορικών συνεργασιών της Fairtrade, δήλωσε ότι οι ακραίες θερμοκρασίες, η αυξημένη υγρασία και τα παράσιτα επηρεάζουν την ποιότητα της ποικιλίας Arabica στο Περού. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια του καφέ είναι εξαιρετικά περιορισμένο και αναμένεται να μειωθεί και άλλο μέχρι το 2050, αναγκάζει τους παραγωγούς να στραφούν σε άλλες πηγές εισοδήματος.

Αν λοιπόν δεν γίνουν ενέργειες στήριξης των παραγωγών καφέ, η ποιότητα θα πέσει ενώ η μειωμένη παραγωγή θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. «Ο καφές θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να γίνει είδος πολυτέλειας», προειδοποιεί η David.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο Ταραπότο, μια εμπορική πόλη στο βόρειο Περού, οι αγρότες έχουν πληγεί τόσο από τις φυσικές καταστροφές, ώστε πολλοί έχουν επιστρέψει στην καλλιέργεια του φυτού της κόκας, πρώτη ύλη για την κοκαΐνη. Στο Μοντέρο πάλι, μια κοιλάδα στην Πιούρα, μία ασθένεια που προσβάλει τα φυτά και βρισκόταν σε έξαρση πριν 5 χρόνια, συνεχίζει να μειώνει τις αποδόσεις παραγωγής. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη ασθένεια, που επιδεινώθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής, καλύπτει τα φύλλα με πορτοκαλί σκόνη αναγκάζοντας τα να πέσουν και σταματώντας τη φωτοσύνθεση. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή καφέ σε αυτή την περιοχή μειώθηκε από 80% σε 20% τα τελευταία πέντε χρόνια.