Σε μία προσπάθεια να συμφιλιώσουν τη γαστρονομία με την περιβαλλοντική προστασία, μία ομάδα σεφ συγκεντρώθηκε πρόσφατα στο Παρίσι και δημιούργησαν ένα ξεχωριστό μενού αποκλειστικά με βιώσιμα προϊόντα και χωρίς καθόλου κρέας.

Όλα ξεκίνησαν από τον οδηγό τροφίμων «Future 50 Foods» που συνέταξαν από κοινού το WWF με την Knorr. Σε αυτόν προβάλλονται τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα μανιτάρια, τα καρύδια και οι σπόροι, που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς και πρέπει να τραφεί χωρίς την ίδια στιγμή να καταστρέφεται ο πλανήτης.

Η γεωργία προκαλεί μεταξύ 25% και 30% των συνολικών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και είναι μια από τις βασικές αιτίες της απώλειας της βιοποικιλότητας. Από την άλλη, στις ανεπτυγμένες χώρες η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι έως και οκταπλάσια της συνιστώμενης εβδομαδιαίας δόσης. Οι σημερινές διατροφικές συνήθειες λοιπόν, ωθούν τη Γη πέρα από τα όρια της. Για τη μείωση των επιπτώσεων αυτών, ειδικοί σχεδίασαν μια καλή διατροφή για την υγεία και το περιβάλλον.

Μετά τη δημοσίευση του οδηγού «Future 50 Foods», κλήθηκαν σεφ να ετοιμάσουν νέες συνταγές. Για να δείξει λοιπόν τις δυνατότητες αυτής της διατροφής, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Γάλλος σεφ Gregory Marchand και η ομάδα του ετοίμασαν ένα μενού 7 πιάτων, που βασιζόταν στη λίστα και δεν περιελάμβανε καθόλου κρέας.