Μία ακόμα εξαιρετικά δύσκολη χρονιά περιμένει τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, που προβλέπουν σημαντική μείωση κατά 80% στην ποιοτική παραγωγή της πράσινης ελιάς.

Η μείωση είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, καθώς ακολουθεί μία χρονιά ακαρπίας. «Προερχόμενοι από μια χρονιά ακαρπίας πέρυσι, φέτος που προοιωνιζόταν μια καλή χρονιά για την παραγωγή ελιάς, υπολογίζαμε ότι θα ισοφαρίσουμε την οικονομική ζημία του 2018. Τελικά, όχι μόνο δεν ισοφαρίζουμε την περσινή οικονομική ζημιά, αλλά αντίθετα αυτή αυξάνεται σημαντικά, σε σημείο μάλιστα που όλοι αναρωτιόμαστε πως θα βγάλουμε τον επερχόμενο χειμώνα», δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Σημάντρων και Αγίου Μάμαντος.

Οι καλοκαιρινές βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τη χαλαζόπτωση και την ανεμοθύελλα της 10ης Ιουλίου, έπληξαν σημαντικά την παραγωγή ελιάς, καθώς παρέσυραν και εξαφάνισαν μεγάλο μέρος των καρπών που έπεσαν από τα δέντρα και όπως υπολογίζουν αφορά στο 30%-50% της παραγωγής. Όπως διευκρίνισαν, το χαλάζι χτύπησε την πλειονότητα των ελαιοδέντρων από την Καλικράτεια έως και την Γερακινή, περιοχές που αντιπροσωπεύουν το 70%- 80% της συνολικής παραγωγής στο νομό Χαλκιδικής.

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι από τους πιο δύσκολους για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Χαλκιδικής, σημειώνουν οι πρόεδροι των συνεταιρισμών, προσθέτοντας ότι περιμένουν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, του οποίου οι εκτιμητές συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής καταγράφηκε μειωμένη σε ποσοστό άνω του 40%, ενώ η τιμή που πέτυχαν το 2018 οι παραγωγοί ανήλθε σε 1,40€ / κιλό – 1,50€ / κιλό για τα άριστης ποιότητας τεμάχια. Σε μια καλή χρονιά στη Χαλκιδική, προκύπτει το 50% – 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα.