Η υπερβολική χρήση πλαστικού σε συσκευασία και προϊόντα μίας χρήσης απειλεί άμεσα το περιβάλλον και τις ζωές μας, μολύνοντας τη στεριά και τις θάλασσες του πλανήτη. Όλο και περισσότερες εταιρίες και επιχειρήσεις προσπαθούν να μάς κάνουν να αλλάξουμε συνήθειες και να υιοθετήσουμε έναν περισσότερο eco friendly τρόπο ζωής.

Μία από αυτές είναι και ένα σούπερ μάρκετ στο Τσιανγκμάι της Ταϊλάνδης, η οποία πλέον έχει αντικαταστήσει τις πλαστικές συσκευασίες των φρούτων και των λαχανικών με μπανανόφυλλα. Αν και φαίνεται να χρησιμοποιείται ένα μικρό πλαστικό για την προσκόλληση της ετικέτας, η χρήση των μπανανόφυλλων αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο μείωσης του πλαστικού μιας χρήσεως. Τα προϊόντα είναι τυλιγμένα με ένα φύλλο μπανάνας, που είναι εύκολα διαθέσιμα στη χώρα, και ασφαλίζονται χρησιμοποιώντας ένα εύκαμπτο κομμάτι μπαμπού. Τα φύλλα μπανάνας είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για το πλαστικό καθώς είναι μεγάλα, παχιά και αρκετά εύπλαστα.

Γιατί θα πρέπει να μειωθεί η χρήση πλαστικού;
Σύμφωνα με έρευνες, από τα 9 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικού που έχουν παραχθεί στην ιστορία, μόνο το 9% έχει ανακυκλωθεί! Αυτός είναι και ο λόγος που το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον εκτιμά ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 12 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού στους χώρους υγειονομικής ταφής, το περιβάλλον και τους ωκεανούς. Από αυτά τα απόβλητα, τα τσιγάρα, οι πλαστικές φιάλες, τα περιτυλίγματα τροφίμων και οι πλαστικές τσάντες παντοπωλείων έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο.