Μόλις ανακοινώθηκε ότι ο διαγωνισμός που αναδεικνύει τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα της ευρωπαϊκής γαστρονομικής σκηνής, το 2019 θα πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, πρώτη φορά δηλαδή εκτός Βαρκελώνης, που είναι η καθιερωμένη τοποθεσία διεξαγωγής του.

Η απόφαση να έρθει, το 2019, στο Νότιο Αιγαίο ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της 12ης Συνάντησης του Δικτύου των Γαστρονομικών Περιφερειών της Ευρώπης που είναι μέλη του IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), η οποία πραγματοποιείται στη Ρήγα της Λετονίας.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσωπείται στη Ρήγα από την επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της γαστρονομικής περιφέρειας 2019, Χάιντι Λαζάνη, ειδική σύμβουλο και διευθύντρια του γραφείου περιφερειάρχη και την Σουζάνα Τριανταφύλλου, μέλος της ίδιας επιτροπής, από το τμήμα πολιτισμού & αθλητισμού Δωδεκανήσου, της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ του Νοτίου Αιγαίου και άλλων Περιφερειών της Ευρώπης που διεκδίκησαν την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Ισχυρό προβάδισμα έδωσαν στο Νότιο Αιγαίο, τόσο ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019», όσο και η πρωτιά στον περυσινό διαγωνισμό, που ανέδειξε ως καλύτερο «European Young Chef 2016», τον Ρόδιο, Σταμάτη Μισομικέ. Οι εντυπωσιακές επιδόσεις και οι κορυφαίοι τίτλοι στον τομέα της γαστρονομίας, ήταν τα ισχυρά ατού, στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης, καθώς αποτέλεσαν την ισχυρότερη απόδειξη ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορεί να «σηκώσει» και μάλιστα με πολλές αξιώσεις, εκδηλώσεις αυτού του μεγέθους και βεληνεκούς.

Την ανακοίνωση της διεξαγωγής του διαγωνισμού European Young Chef Award, το 2019, στο Νότιο Αιγαίο, έκανε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον κάτοχο του περσινού τίτλου, Σταμάτη Μισομικέ και τον 20χρονο σεφ Σπύρο Κουγιό, που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον φετινό διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη. Τους δύο νεαρούς σεφ, συνόδευε ο Νίκος Χριστοφόρου, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Από την πλευρά τους οι σεφ, αφού ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη για τις προσπάθειες που καταβάλλει, ώστε η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου να αναδειχθεί και να πάρει τη θέση που της αξίζει διεθνώς, είπαν ότι θα συνεργαστούν και θα προετοιμαστούν με τον καλύτερο τρόπο, για την συμμετοχή του Σπύρου Κουγιού στον διαγωνισμό της Βαρκελώνης, με στόχο να φέρουν και φέτος την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πρώτη θέση του διαγωνισμού.