Η παραδοσιακή ποντιακή πίτα με φύλλα περέκ γνωρίζει νέες δόξες στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου -ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του Ν. Θεσσαλονίκης– την προτείνει και με γέμιση από άλειμμα σοκολάτας.

Μπορεί οι γυναίκες του συλλόγου να τηρούν ευλαβικά την παραδοσιακή διαδικασία στον παρασκευή και το άνοιγμα ου φύλλου περέκ, ωστόσο δεν διστάζουν να καινοτομήσουν όσον αφορά στη γέμιση του. Πιο πρόσφατη δημιουργία τους, το περέκ με μερέντα, αλλά και μπισκότο και παγωτό, που κάνουν την παραδοσιακή ποντιακή πίτα να θυμίζει περισσότερο κρέπα. «Ό,τι θέλει κάποιος μπορεί να μας το παραγγείλει και να το βάλουμε στο φύλλο! Μας ζητούν και γεύσεις αλμυρές όπως πίτσα, και γλυκές», ανέφερε η κ. Κατερίνα Καλαϊτζίδου εκ μέρους του συνεταιρισμού, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1999 και σε αυτόν συμμετέχουν 3 γενιές γυναικών, με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων. Στην γκάμα τους αρχικά περιλαμβάνονταν περιορισμένος αριθμό προϊόντων, όπως ζυμαρικά και περέκ, ωστόσο η απαίτηση των καταναλωτών για μεγαλύτερη ποικιλία είχε ως αποτέλεσμα να παράγονται σήμερα πάνω από 30 διαφορετικά προϊόντα, όπως γλυκά και μαρμελάδες. Όποιος βρεθεί στον Άγιο Αντώνιο, στον παλιό δρόμο για Χαλκιδική, μπορεί να δοκιμάσει τις δημιουργίες τους, όπως αυτή την ιδιαίτερη γλυκιά πίτα, στο «Καφεγλυκοπωλείο» του συνεταιρισμού, στην είσοδο του χωριού.

info
Άγιος Αντώνιος, Βασιλικά Θεσσαλονίκης, τηλ. 23960 41807.

Δείτε επίσης:
Άσπρο δέντρο: Ένα εστιατόριο – θέατρο στη Θεσσαλονίκη

Γιατί γέμισαν με τηγανητά αβγά οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης;

Ελενίδης: Η Θεσσαλονίκη σε μια μπουκιά!