Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε ένα καινοτόμο σύστημα τροποποίησης των φυτών, ώστε αυτά να αναπτύσσονται ταχύτερα και μάλιστα με λιγότερο νερό.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Κίνα, με επικεφαλής τη δρα Μαρία Παπανάτσιου του Ινστιτούτου Μοριακής, Κυτταρικής και Συστημικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, πειραματίσθηκαν με το φυτό Αραβιδόψις (που ανήκει στην οικογένεια του φυτού της μουστάρδας). Σύμφωνα με τη δημοσίευση τους περιοδικό Science λοιπόν, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο, ώστε να επιταχύνουν το άνοιγμα και κλείσιμο των στομάτων, δηλαδή των μικροσκοπικών πόρων των φύλλων, μέσω των οποίων εισέρχεται στα φυτά το διοξείδιο του άνθρακα του αέρα, ώστε να πραγματοποιηθεί η φωτοσύνθεση.

Το αποτέλεσμα είναι τα φυτά να αναπτύσσονται ταχύτερα, ενώ την ίδια στιγμή απαιτούν λιγότερη ποσότητα νερού.

Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής αλλά και για το μέλλον του πλανήτη, δεδομένου ότι η παγκόσμια γεωργία εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι απορροφά για τις αρδευτικές και άλλες ανάγκες της περίπου το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού! Μία τέτοια καινοτομία θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει στην εξοικονόμηση νερού αλλά και να βοηθήσει σημαντικά τις καλλιέργειες.