Οι κινήσεις για βιωσιμότητα του πλανήτη μας είναι πιο επιτακτικές από ποτέ λόγω της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά αλλά και οι εταιρείες οφείλουν να εργαστούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Με αυτό το σκεπτικό, η Barilla δεσμεύεται με στρατηγικές φιλικές προς το περιβάλλον. Xρησιμοποιεί πρακτικές που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών, ενίσχυση των βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, ανάπτυξη βιώσιμων και καινοτόμων προϊόντων και συσκευασιών με προδιαγραφές ανακύκλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία 10 χρόνια, ο Όμιλος Barilla έχει αναδιαμορφώσει 476 προϊόντα, βελτιώνοντας το διατροφικό τους προφίλ και μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 31% και την κατανάλωση νερού κατά 23% για κάθε τόνο τελικού προϊόντος. Παράλληλα, η διακίνηση του 70% των προϊόντων του από την Ιταλία στην Γερμανία πραγματοποιείται με διατροπικές μεταφορές εξοικονομώντας περίπου 6.000 τόνους CO2.

Η Barilla έχει επίσης τηρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕ για Υπεύθυνο Μάρκετινγκ και Επιχειρηματικές Πρακτικές στην Αλυσίδα Εφοδιασμού Τροφίμων, επισημοποιώντας τη δέσμευσή της σε τρεις τομείς: μείωση εκπομπών, βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και συσκευασίες.

Πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές
Η αρχή γίνεται από το χωράφι, με πιο φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές, με χαμηλότερο αντίκτυπο για κάθε μία από τις στρατηγικές αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού του. Έτσι, ο όμιλος συμβάλλει θετικά στις κοινότητες των καλλιεργητών και στον Πλανήτη, εξασφαλίζοντας επίσης δίκαιη αμοιβή. Μάλιστα, το 2020 ολοκλήρωσε το δεκαετές επενδυτικό του πλάνο για την ανάπτυξη έργων βιώσιμης γεωργίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 19% επιπλέον ο εφοδιασμός πρώτων υλών που προέρχονται από υπεύθυνες αλυσίδες ενώ σε αυτό συμμετείχαν 10.000 επιχειρήσεις.

Συσκευασία με σεβασμό στους πόρους του πλανήτη
Αποτελεί δέσμευση της εταιρείας ο σχεδιασμός συσκευασιών που τηρούν απολύτως τις προδιαγραφές ανακύκλωσης. Αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο 99,6% ενώ τους επόμενους μήνες θα φτάσει στο 100%. Γι’ αυτήν την κατεύθυνση, η Barilla στοχεύει στην αντικατάσταση του πλαστικού με χαρτί και χαρτόνι, όπου αυτό επιτρέπεται με βάση την ασφάλεια και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Επιπλέον, σημαντική είναι και η χρήση παρθένων ινών και χαρτονιού από υπεύθυνα διαχειριζόμενα δάση.

Εταιρική ευθύνη εταιρείας
Το 2020, ο Όμιλος Barilla ήταν η πρώτη ιταλική εταιρεία που κέρδισε το “Catalyst Award” για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε διοικητικές θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, είναι αισθητή και η στήριξή του στις κοινότητες. Μόνο το 2020, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι νέες συνθήκες της πανδημίας, ο Όμιλος Barilla δώρισε πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ και πάνω από 4.170 τόνους προϊόντων.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως στην πυραμίδα που καθορίζεται κάθε χρόνο από το BBFAW (Business Benchmark on Farm Animal Welfare), για το 2020 η Barilla ήταν η μόνη ιταλική εταιρεία που έφτασε στο δεύτερο επίπεδο, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της από το 2019, που ήταν στο τρίτο επίπεδο. Έτσι η Barilla επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά πως νοιάζεται για την καλή διαβίωση των ζώων.

Το πάθος για την ποιότητα, η συνεχής αναζήτηση θρεπτικών και γευστικών συνταγών, καθώς και η ικανότητα συνδυασμού παράδοσης και καινοτομίας οδήγησαν ένα μικρό κατάστημα ψωμιού και ζυμαρικών που άνοιξε στην Πάρμα το 1877 στο να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ζυμαρικών.

Δείτε επίσης:
Αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές

Η Barilla Hellas συμμετέχει στη Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα

Διδάσκοντας στα παιδιά την έννοια της βιωσιμότητας