Αίσθηση προκαλεί η είδηση πως από τον προσεχή Οκτώβριο οι καντίνες στα πανεπιστήμια του Βερολίνου θα προσφέρουν κυρίως vegan και vegetarian γεύματα.

Τα 34 catering, που ετοιμάζουν το φαγητό για τους φοιτητές στο Βερολίνο θα προσφέρουν, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, μενού που θα προσφέρει  68% vegan γεύματα, 28% vegetarian και 2% πιάτα με θαλασσινά. Θα προσφέρεται, ωστόσο, μία επιλογή πιάτου με κρέας, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Φαγόπυρο με ψητές γλυκοπατάτες, μαριναρισμένα παντζάρια με σουσάμι, κινόα με λαχανικά και σπόρους τσία ή απλά ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα θα είναι μερικά από τα πιάτα που θα σερβίρονται τους χειμερινούς μήνες.

Τα νέα μενού έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των πανεπιστημίων στη γερμανική πρωτεύουσα. Το κρέας είναι πολύ συνηθισμένο σε πολλά παραδοσιακά γερμανικά πιάτα, όπως τα σνίτσελ, bratwurst και χοιρινό κότσι. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές άνθρακα που παράγονται από τη βιομηχανία κρέατος συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος.

Ενδεικτικά, το Freie Universität του Βερολίνου διαθέτει καντίνα που πουλά μόνο vegetarian είδη από το 2010. Ενώ μια δεύτερη vegan καντίνα άνοιξε το 2019.

«Δημιουργήσαμε ένα νέο διατροφικό concept, κυρίως γιατί οι φοιτητές μάς προσέγγισαν επανειλημμένως με το αίτημα για πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές» αναφέρει χαρακτηριστικά η Daniela Kummle της οργάνωσης Studierendenwerk, που προσφέρει οικονομική, κοινωνική, υγειονομική στήριξη στους φοιτητές των ιδρυμάτων του Βερολίνου.

Δείτε επίσης:
Ολική φυτοφαγία, αλλιώς veganism: Είναι τάση!

Γιατί έδωσαν vegan κοτομπουκιές σε σαρκοβόρα φυτά;

Vegan και υγιεινό παγωτό στο λεπτό!