Συνεχώς αυξανόμενη είναι η ζήτηση για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων, επιτρέποντας στους παραγωγούς να διεκδικούν με περισσότερες αξιώσεις ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς.

Όταν πριν από έναν χρόνο ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Παραγωγών του Δικτύου Arepo, Guglielmo Garagani προσερχόταν στη συνάντηση των μελών του δικτύου, έθετε τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς παρμεζάνας στην Ιταλία. Ήταν τότε που επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα της μη επάρκειας της παραγωγής παρμεζάνας, ώστε να καλύψει τη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συγκεκριμένη επισήμανση έπεισε τότε και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, νέο μέλος τότε στο Δίκτυο Arepo και έτσι, στις δύο προκηρύξεις που εκδόθηκαν για τους νέους αγρότες, αποφασίστηκε να δοθεί επιπλέον μοριοδότηση σε όσους δηλώνουν στην αίτησή τους ότι η καλλιέργειά τους αφορά προϊόντα προστατευμόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Με τον τρόπο αυτό το μήνυμα ήταν σαφές για την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγής αυτών των προϊόντων, ώστε πια, η φέτα μαζί με τα υπόλοιπα γνωστά τυροκομικά προϊόντα της περιοχής, να διεκδικήσουν με περισσότερες αξιώσεις ένα μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η περιφερειακή σύμβουλος Χαλκιδικής και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Δίκτυο Arepo, Κατερίνα Ζωγράφου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι και η ίδια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε, ως καλή πρακτική, στο πλαίσιο του δικτύου, στο οποίο συμμετέχουν 35 Περιφέρειες της Ε.Ε., τις προσπάθειές της για την προβολή της Μακεδονικής κουζίνας μέσα από τη διασύνδεση των προϊόντων της Μακεδονικής γης με τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου και την τουριστική του προβολή.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι προσπάθειες για προάσπιση και προβολή των τοπικών προϊόντων, στα οποία εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν το λάδι, η πράσινη ελιά Χαλκιδικής, το ακτινίδιο, τα κεράσια Εδέσσης και τα ροδάκινα της Νάουσας. «Τα συγκεκριμένα προϊόντα κάνουν τον ίδιο αγώνα με το ροκφόρ από τη Γαλλία, το χαμόν από την Ισπανία και το προσούτο από την Ιταλία», είπε η κ. Ζωγράφου και υπογράμμισε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα δίκτυο που αποτελεί το μεγαλύτερο για τέτοιου είδους προϊόντα στην Ευρώπη. Στόχος της περιφέρειας, είναι η προάσπιση και προβολή των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην ευρωπαϊκή αφορά και γι αυτό, έχουν ήδη προγραμματίσει επιμέρους συναντήσεις με τα μέλη του Δικτύου στις εκθέσεις στις οποίες συμμετέχουν στην Ευρώπη αλλά και στο Γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που λειτουργεί στις Βρυξέλλες. Στο ίδιο μήκος κύματος, το Δίκτυο συμμετέχει στη διαμόρφωση της κοινής Ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής και παρεμβαίνει στην Κομισιόν για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, δήλωσε η κ. Ζωγράφου.