To Wikifarmer* παρουσιάζει τα 10 πιο δημοφιλή αγροτικά προϊόντα που αναζήτησαν οι Ελλήνες το 2020.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση το μέλι φαίνεται πως ήταν η κορυφαία αναζήτηση καταναλωτών και επιχειρήσεων στο Wikifarmer.gr, ενώ οι πατάτες ήταν η δεύτερη αναζήτηση.

Μεγάλη συμβολή σε αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται πως έπαιξε και η ανησυχία που υπήρξε όλο το 2020 για τον κορωνοϊό, καθώς το μέλι είναι γνωστό και για τις προστατευτικές του ιδιότητες όσον αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η πατάτα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση αυτό σίγουρα συνδέεται και με το γεγονός πως πολλοί Έλληνες στράφηκαν προς τη μαγειρική κατά τη διάρκεια των lockdowns παράλληλα και με το γεγονός πως η πατάτα είναι ιδιαίτερα αγαπητή επιλογή όλον τον χρόνο.

Μεγάλο ρόλο στην πολύ μεγάλη αναζήτηση της πατάτας έπαιξε και το άνοιγμα της εστίασης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην τρίτη θέση είναι τα πορτοκάλια, ένα πολύ δημοφιλές φρούτο τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Τα πορτοκάλια αποτελούν διαχρονική αξία μέσα στο χρόνο εξαιτίας και της βιταμίνης C που περιέχουν. Την τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα την καταλαμβάνουν οι επίσης κλασικές επιλογές μήλα και ντομάτες.

 

Σημαντική είναι και η αύξηση των  αναζητήσεων όσον αφορά τα βιολογικά προϊόντα, γεγονός που δείχνει πως και η Ελλάδα ακολουθεί τις τάσεις του εξωτερικού όσον αφορά στην καλύτερη και πιο υγιεινή διατροφή και στην αναζήτηση προϊόντων που έχουν καλλιεργηθεί με πιο βιώσιμο τρόπο.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν αναζητήσεις για προϊόντα που είναι πολύ δημοφιλή στην χώρα μας και εμφανίζουν τις αντίστοιχες πωλήσεις στο λιανεμπόριο, καθώς αποτελούν βασικό κομμάτι της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής,  όπως τα αυγά, οι ντομάτες, οι ελιές και το ελαιόλαδο. Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα ψάρια, ωστόσο αυτό δικαιολογείται τόσο από τη νηστίσιμη περίοδο όσο και από την αυξητική τάση του μαγειρέματος στο σπίτι.

Όπως άλλωστε τέλος ανέφεραν στελέχη της Wikifarmer, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αναζητήσεων:«Σίγουρα φέτος ένα κομμάτι των αναζητήσεων επηρεάστηκε αρκετά από τις τάσεις που δημιουργήθηκαν από τον κορωνοϊό είτε λόγω της ανησυχίας μας για την υγεία μας είτε λόγω της μεγάλης παραμονής στο σπίτι. Επίσης εντύπωση μας προκάλεσε η μεγάλη αύξηση των αναζητήσεων ελληνικών αγροτικών προϊόντων από πολλές ξένες χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, το Ισραήλ και η Γαλλία».

*Το Wikifarmer καθιερώθηκε σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Wikipedia της Αγροτικής Παραγωγής παγκοσμίως. Αφού έχει αποκτήσει στο κομμάτι της Εγκυκλοπαίδειας περισσότερους από 9 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες παγκοσμίως (σε 12 γλώσσες), το Wikifarmer μετατρέπεται σε μία πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι μπορούν να ψάξουν οτιδήποτε σχετικό με την Αγροτική Παραγωγή (αγροτικά προϊόντα, διαθεσιμότητα, τιμές, παραγωγούς) και να ολοκληρώσουν με ασφάλεια και εμπιστοσύνη τις αγορές αγροτικών προϊόντων.

Δείτε επίσης:
ΕΦΕΤ: Έρευνα για εξαγωγές νοθευμένης φέτας στη Γερμανία

Άρση lockdown: Τι προβλέπεται για την εστίαση

Ωράριο σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει – Με sms στο 13033 η μετακίνηση