Οι Kρητικοί «αγκάλιασαν» για μία ακόμη χρονιά το Παγκρήτιο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, που φέτος διοργανώθηκε για 7η φορά, παρουσιάζοντας περί τις 270 παραδοσιακές συνταγές! Και το olivemagazine.gr ήταν εκεί για να τις δοκιμάσει.

Εντάξει, όπως καταλαβαίνετε δεν καταφέραμε να τις δοκιμάσουμε όλες, ήταν όμως πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπουμε συγκεντρωμένες τόσες διαφορετικές συνταγές, πολλές από αυτές άγνωστες ακόμη και στους κατοίκους της Κρήτης. Και αυτό δεν είναι καθόλου παράδοξο, μιας και σε ένα τόσο μεγάλο νησί, είναι αναμενόμενο κάθε περιοχή να έχει και διαφορετικές συνταγές. Στόχος του φεστιβάλ άλλωστε είναι να τις αναδείξει, να ξεθάψει από τα τεφτέρια των γιαγιάδων άγνωστες ή ξεχασμένες συνταγές, ώστε να τις παραδώσει και στις νέες γενιές που αξίζει να τις γνωρίσουν και γιατί όχι, να τις βάλουν και στο δικό τους καθημερινό τραπέζι.


Ο Θεόδωρος Καλαθάκης, ο πολυπράγμων σεφ που έχει αποστηθίσει τις παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης και εμπνευστής του Φεστιβάλ

Ο Όμιλος Καλαθάκη ανέλαβε για μία ακόμη χρονιά να διοργανώσει αυτή τη μαγειρική συνάντηση στις 16 και 17 Μαρτίου, στον «Κήπο των Αισθήσεων», που γέμισε με γεύσεις, αρώματα, μαγειρικούς ήχους και όμορφα πιάτα, που οι επισκέπτες μπορούσαν να πιάσουν και να γευθούν επιτόπου. Σαν να λέμε, ερεθίσματα για όλες τις αισθήσεις. Και τι δεν είδαμε, χοιρινό με γιαχνερά άγρια χόρτα, τσιγαριαστό λαγό, σούπα από αβρωνιές, σουπιές με μάραθο, σκιουφιχτά χειροποίητα ζυμαρικά, αγνόπιτες, ανεβατά καλιτσούνια, μαγγίρι, λαχανοντολμάδες με χόντρο και χορτοπιτάκια είναι μερικές μόνο από τις συνταγές που παρουσιάστηκαν στο φετινό φεστιβάλ.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες είχαν φέρει μαζί τους και πολλά από τα ιδιαίτερα υλικά που χρησιμοποίησαν, όπως τα άγρια χόρτα που τα είχαν μαζέψει μόνοι τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι έχει επιλέγει η Άνοιξη για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ κάθε χρόνο, καθώς όπως μας είπε και ο κ. Θεόδωρος Καλαθάκης, είναι η εποχή που η φύση βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της και μιας και πολλές παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης βασίζονται στα χόρτα και τα λαχανικά, είναι η καλύτερη στιγμή για να τις μαγειρέψουν και να τις παρουσιάσουν.

Οι συμμετοχές φέτος ξεπέρασαν τις 140, με κόσμο κάθε ηλικίας -είδαμε από μάγειρα 93 ετών μέχρι μαθητές δημοτικού-, να μαγειρεύουν στους πλήρως εξοπλισμένους πάγκους που είχαν στηθεί στο χώρο ειδικά για το φεστιβάλ, ενώ στη συνέχεια περνούσαν με τη σειρά μπροστά από την τριμερή επιτροπή για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους και να βαθμολογηθούν. Όπως σημειώνουν και οι διοργανωτές, δεν πρόκειται ούτε για απλή εκδήλωση, αλλά ούτε και για ένα ακόμη διαγωνισμό φαγητού. Είναι μια μεγάλη παρέα που σμίγει κάθε χρόνο για να μαγειρέψει και να αναβιώσει παλιές και νέες συνταγές κρητικής παραδοσιακής κουζίνας κρατώντας έτσι την παράδοση ζωντανή και φέτος που είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε, μπορούμε να πούμε ότι όντως έτσι είναι.