Η βιομηχανία παραγωγής υποκατάστατων κρέατος και ζωικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια ανθεί. Η πιο πρόσφατη σχετική είδηση έρχεται από την Ιαπωνία, χώρα όπου η εκτροφή μοσχαριών της ράτσας waguy είναι παράδοση. Εδώ εντοπίσαμε το «ψεύτικο Wagyu».

Το «ψεύτικο» αυτό Wagyu, που έχει βάση τη σόγια, παράγεται από την εταιρεία Top Tier Foods που εδρεύει στο Βανκούβερ και έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους εκτροφείς μοσχαριών Wagyu που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η χρήση του ονόματος Wagyu στο συγκεκριμένο προϊόν.

Ωστόσο, ο διάσημος Ιάπωνας master – chef Χιντεκάζου Τόγιο -δημιουργός του California Roll- ο οποίος μένει μόνιμα στον Καναδά, ισχυρίζεται ότι το δοκίμασε και εντυπωσιάστηκε. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ήταν πολύ επιφυλακτικός σχετικά με ό,τι αφορά τις αυστηρά χορτοφαγικές εναλλακτικές στη διατροφή αλλά αφού μαγείρεψε και δοκίμασε το συγκεκριμένο προϊόν άλλαξε γνώμη. «Δεν ήμουν σίγουρος για την ποιότητά του αλλά όταν το δοκίμασα δεν μπορούσα να πιστέψω ότι έχει φυτική βάση και πραγματικά εντυπωσιάστηκα», αναφέρει.

Σύμφωνα με την καναδική εταιρεία που παράγει το «ψεύτικο Wagyu» στην Ιαπωνία, το προϊόν είναι παρόμοιο με το αληθινό χωρίς να έχει σχέση με ηθικά ζητήματα όπως συμβαίνει με την παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής μοσχαριών. «Το προϊόν δανείζεται τα σπουδαία χαρακτηριστικά του κλασικού Wagyu αφήνοντας όμως πίσω τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την εκτροφή ζώων. Είναι 100% vegan και μαγειρεύεται με όλες τις παραδοσιακές ιαπωνικές μεθόδους. Λιώνει στο στόμα όπως το κανονικό Wagyu», δηλώνουν στην ιστοσελίδα της εταιρείας παραγωγής. «Τα πρώτα δείγματα έχουν αποσταλεί σε εστιατόρια στην Ιαπωνία και ανά τον κόσμο συνοδευόμενα από πλήρη επεξήγησή τους», λέει ο Μπλερ Μπούλους, πρόεδρος της Top Tier Foods.

Φωτογραφία: Top Tier Foods

Δείτε επίσης

Μετά τα υποκατάστατα κρέατος έρχονται και τα υποκατάστατα ψαριών;

To vegetarian «Απίστευτο Burger» απορρίπτεται από την PETA

Vitro meat: Το κρέας του μέλλοντος θα είναι τεχνητό;