Το περίφημο εστιατόριο Noma του σεφ-πατρόν René Redzepi κερδίζει, επιτέλους, το 3ο του αστέρι Michelin.

Πρόκειται για μια βράβευση που περίμενε πολύς κόσμος και δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στον χώρο της γαστρονομίας, καθώς το Noma έχει φτάσει αρκετές φορές στην κορυφή της λίστας των «50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου» (The World’s 50 Best Restaurants) και ο Redzepi θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σεφ στον κόσμο (No 1 στα Best Chef Awards 2020).

Ένα εστιατόριο διαφορετικό
Τo Noma είναι ένας από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, ένα από τα πιο σημαντικά από άποψη επιρροής εστιατόρια του κόσμου.

Βραβευμένο 4 φορές ως το Καλύτερο Εστιατόριο του Κόσμου (50 Best Restaurants, 2010, 2011, 2012 και 2014), χωρίς να έχει καταφέρει ποτέ να κερδίσει το πολυπόθητο 3ο αστέρι Michelin, το Noma έκλεισε στα τέλη του 2016. Ο Redzepi πήρε την ομάδα του και ταξίδεψαν στο Μεξικό, στο Τόκιο και στο Σίδνεϊ όπου έκαναν πανάκριβα και εντυπωσιακά «pop up» εστιατόρια.

Τον Φεβρουάριο του 2018 το νέο Noma άνοιξε τις πόρτες του σε διαφορετική περιοχή και με μια νέα εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

Το εστιατόριο απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση με δική του φάρμα και δικά του θερμοκήπια. Για τον σεφ  René Retzepi οι βιώσιμες πρακτικές, η εποχικότητα των υλικών και η προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την ευημερία των εργαζομένων είναι αξίες πρωταρχικής σημασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο Noma έφτασε αμέσως στο No 2 της περίφημης λίστας των «50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου» για το 2019. Στην κορυφή ήταν το Mirazur του σεφ-πατρόν Mauro Colagreco στο Μεντόν της Νότιας Γαλλίας.

Το πρόσφατο τρίτο αστέρι που έδωσε ο εμβληματικός Guide Michelin στο Noma έρχεται απλώς να επισφραγίσει τη φιλοσοφία και την ξεχωριστή ποιότητα ενός εστιατορίου που έχει γίνει συνώνυμο της πρωτοπορίας.

Το μενού το Noma
Το εστιατόριο του Redzepi προσφέρει στους πελάτες του τρία μενού τον χρόνο που αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές και τα υλικά που είναι διαθέσιμα στη φάρμα.

Για παράδειγμα, στο μενού που σερβίρεται την «Εποχή του Δάσους και των Θηραμάτων» (από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι 18 Δεκεμβρίου 2021), το Noma τιμάει το φθινόπωρο και την αφθονία του. Το κρέας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ σερβίρονται τα λαχανικά και τα χορταρικά που μαζεύτηκαν από τη φάρμα στη διάρκεια του καλοκαιριού, μαζί με τα μανιτάρια και όλα τα φρούτα που προσφέρει το δάσος.

Στο σχετικό κείμενο για τη βράβευση του Noma, ο οδηγός Michelin κάνει αναφορά σε ένα «γεύμα μαγικό και αξέχαστο» όπου οι γεύσεις συνδυάζονται σε τέλεια αρμονία και τα πολύπλοκα πιάτα έχουν σχεδιαστεί με δημιουργικό τρόπο

Τα πιάτα του René Redzepi που αναφέρει ο οδηγός Michelin από το καλοκαιρινό μενού είναι τα παρακάτω:

Warm berry salad with elderflower sauce
Ένα πολύχρωμο πιάτο με γεμιστά σμέουρα, φέτες φράουλας, τραγανά baby γογγύλια, φρέσκο μπιζέλι, μίνι κολοκυθάκια και μια αρωματική βελούδινη σάλτσα.

Grilled Danish black lobster with roses
Προσεχτικά διαλεγμένα κομμάτια από εκλεκτό μαύρο αστακό Δανίας σερβίρονται με μια αρωματισμένη αφρώδη σάλτσα από το κέλυφος του αστακού ανάμεσα σε πέταλα από τριαντάφυλλα και αγριολούλουδα.

Cardamom candle
Ένα όμορφο μικρό πορτοκαλί κερί έρχεται στο τραπέζι αναμμένο. Πρόκειται για το εντυπωσιακό επιδόρπιο. Μια κρέμα αρωματισμένη με σαφράν κλεισμένη σε ένα «κερί» φτιαγμένο από μαλακή καραμέλα.

Πέρα από τα 3 αστέρια Michelin που κέρδισε το εστιατόριο, ο πρωτοπόρος σεφ René Redzepi τιμήθηκε με το βραβείο Chef Mentor Award 2021 για την μεγάλη του προσφορά στον χώρο της φιλοξενίας και της γαστρονομίας.

 

Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου προέρχονται από την επίσημη σελίδα facebook του Noma (@nomacph)

 

Δείτε επίσης:
Το Mirazur του Mauro Colagreco είναι το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2019

The Best Chef Awards 2020: Αυτοί είναι οι 100 καλύτεροι σεφ του κόσμου

Michelin: Σεφ – επαναστάτες που επέστρεψαν τ’ αστέρια τους