Μία ομάδα εθελοντών στο Κιλκίς σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς, φορείς και επιχειρήσεις ετοιμάζει ένα καινοτόμο προϊόν, που έρχεται να αντικαταστήσει τα πλαστικά καλαμάκια. Ο λόγος για το staramaki ή αλλιώς καλαμάκι από φυσικό στέλεχος σιταριού.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κώστας Καμπέρης, πρόεδρος της ομάδας εθελοντών «Omnes», ανέφερε ότι το staramaki έχει τελείως κοινωνικό πρόσημο και είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. «Το πρώτο βήμα θέλουμε να φέρει τη δυναμικότητα που χρειάζεται ώστε να περάσουμε και στο δεύτερο. Αυτό είναι κάτι που ονομάζουμε «κάφσιμο» (από τις λέξεις καφές και καύσιμο) που θα ανταλλάσσεται με τα σταραμάκια».

Ο ίδιος σημείωσε ότι το staramaki θα βγει στην αγορά περίπου τον Ιούλιο και τότε, θα ζητήσουν από τις καφετέριες, αλλά και από τον κόσμο ο οποίος καταναλώνει καφέ, να κρατά τα υπολείμματα του καφέ γιατί αυτά έχουν αξία όταν μπορούν να συλλεχθούν σωστά και να μετατραπούν σε κάτι άλλο. Και αυτή ακριβώς είναι η δεύτερη φάση, που στόχο έχει να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας ανταποδοτικής λειτουργίας. «Το σύνολο της προσπάθειας είναι να παράξουμε ένα καλαμάκι από φυσικό στέλεχος σιταριού, το οποίο ταυτόχρονα με τη δεύτερη προσπάθεια μας θα προσπαθήσει να αλλάξει και λίγο τη νοοτροπία μας για αυτό που θεωρούμε υπόλειμμα του καφέ» καταλήγει.

Όσο για την ποσότητα που θα διατεθεί στην αγορά, μιας και τα συγκεκριμένα καλαμάκια παράγονται από σιτάρι, η ποσότητα εξαρτάται από τη σοδειά.