Ένας νέος αγρότης στη Θεσσαλονίκη, καλλιεργεί βουνίσιες φράουλες στις πλαγιές του Βερτίσκου, χωρίς φυτοφάρμακα, αλλά με μία καινοτόμα τεχνική συγκαλλιέργειας με μανιτάρια.

Ο Γιώργος Τσέλιος, ξεκίνησε την καλλιέργεια φράουλας το καλοκαίρι του 2017, σε τρία στρέμματα, στον ορεινό Βερτίσκο, σε υψόμετρο 800 μέτρων, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων βιολογικών σκευασμάτων καταπολέμησης ασθενειών. «Όλα τα σκευάσματα επηρεάζουν τις ουσίες της φράουλας που είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό. Επιπλέον, το έδαφος που έχω φυτέψει δεν είχε καλλιεργηθεί για τουλάχιστον 80 χρόνια, είναι ξεκούραστο και έχει αναπτυχθεί η τοπική βλάστηση βελανιδιάς, κρανιάς, γαύρου και φράξου, από την οποία προέρχονται και τα μοναδικά επιπλέον προϊόντα λίπανσης αυτής της καλλιέργειας, το πλούσιο φυλλόχωμα και το πριονίδι» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 30χρονος αγρότης.

«Άλλωστε, τα εδάφη του Βερτίσκου ευνoούν αυτή την καλλιέργεια, όπως και όλων των κόκκινων φρούτων, καθώς είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο, το ιχνοστοιχείο δηλαδή που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της φράουλας», συμπληρώνει. Όσο για τον έλεγχο των ασθενειών, αυτός γίνεται με το χέρι, με τα ασθενή φύλλα και τους καρπούς να απομακρύνονται ένα- ένα από τα φυτά, για τον περιορισμό της εξάπλωσης τους.

Ο ίδιος δηλώνει πολέμιος των φυτοφαρμάκων και όπως αναφέρει βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο η συγκαλλιέργεια μανιταριών με φράουλες, η οποία αν πετύχει θα παρέχει άριστη προστασία στις φράουλες. «Τα μυκήλια των μανιταριών θα ανταγωνίζονται τους υπόλοιπους μύκητες, που προκαλούν τις ασθένειες και δεν θα τους αφήνουν περιθώρια εξάπλωσης», εξηγεί ο κ. Τσέλιος, διευκρινίζοντας ότι κάποια από τα συγκεκριμένα μανιτάρια θα είναι βρώσιμα και ήδη έχει παρατηρήσει ότι «τρώνε» τις νεκρές ρίζες των φυτών.