Ανταπόκριση από Βρυξέλλες, Ιωάννης Γ. Αντύπας

Ασφαλής είναι τελικά ο… γύρος, καθώς το ψήφισμα που ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής για συνέχιση της χρήσης πρόσθετων φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 376 ευρωβουλευτών.

Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων έλαβε 373 ψήφους υπέρ, 272 κατά και 30 αποχές, ωστόσο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων. Kαλούσε την Ολομέλεια να ασκήσει βέτο στη χρήση φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο, καθότι υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, ενώ αναμένεται και η δημοσίευση της επιστημονικής αξιολόγησης των ουσιών αυτών από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων πριν από το τέλος του 2018.

gyros-sti-ladokola-ANOIGMA

Τι έγινε τελικά με τον γύρο;

Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για την κατάσταση γύρω από τη φημολογούμενη απαγόρευση του γύρου. Τι έγινε όμως; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) είχε επιτρέψει τη συνέχιση χρήσης φωσφορικών αλάτων για τη παραγωγή και συντήρηση του γύρου και άλλων σκευασμάτων κρέατος, όπως τα κεμπάπ και τα ντονέρ.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ένας αριθμός ευρωβουλευτών θεωρούσε πως υπήρχαν βάσιμες ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία, κάτι στο οποίο η Επιτροπή διαφωνούσε. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρήση φωσφορικών αλάτων απαιτείται, προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεϊνική μεμβράνη που συγκολλάει τα κομμάτια κρέατος και επιτρέπει έτσι την ομοιόμορφη ψύξη και το ψήσιμό τους.

Τελικά, στο ψήφισμα οι “γυρο-σκεπτικιστές” δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν και έτσι δόθηκε ένα τέλος στην ιστορία αυτή, που τόσο… ταρακούνησε τους Ευρωπαίους πολίτες. «Σώσαμε το κεμπάπ σας. Παρακαλούμε» έγραψε στο Twitter μετά την ψηφοφορία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.