Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, για μια ακόμα χρονιά, στο Ball Room του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων ανέδειξε τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας.

Το κερκυραϊκό Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι ανακηρύχτηκε για μία ακόμα χρονιά ως το κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας ενώ τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τα αθηναϊκά εστιατόρια Botrini’s, Σπονδή, Varoulko Seaside και το «Fresco» από τη Χαλκιδική. Με χρυσό Σκούφο βραβεύτηκαν συνολικά 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα ενώ η φετινή λίστα εμπλουτίστηκε με 4 νέα εστιατόρια, 3 στη Σαντορίνη και 1 στην Θεσσαλονίκη. Ακόμα, ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης τιμήθηκε για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας ενώ απονεμήθηκε και το Βραβείο Κοινού 2020 στο εστιατόριο Hasika του Ρεθύμνου. Επίσης, από φέτος καθιερώνεται και ένα τέταρτο επίπεδο στην κλίμακα βράβευσης, η τιμητική διάκριση Top Notch που απονέμεται στα εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τις αξιοσημείωτες γαστρονομικές επιδόσεις τους αλλά δεν έχουν αξιολογηθεί με τη βαθμολογία του 15/20 (1 Χρυσός Σκούφος). Για το 2020 με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 39 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του θεσμού κάθε χρόνο, ένας κορυφαίος προσκεκλημένος σεφ ετοιμάζει το dinner de gala για τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης. Φέτος λοιπόν, στη λίστα με τα ηχηρά ονόματα που έχουν μαγειρέψει το δείπνο των Χρυσών Σκούφων, προστέθηκε και αυτό του Μάουρο Κολαγκρέκο, του οποίου το εστιατόριο (Mirazur) βρέθηκε το 2019 στην κορυφή της λίστας με τα 50 καλύτερα του κόσμου (World’s 50 Best Restaurants), θεσμό διεθνούς κύρους. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης του απένειμε το τιμητικό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών ως ένδειξη τιμής για την παρουσία του στη διοργάνωση.


Οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου και Γιάννης Παρίκος από το εστιατόριο Varoulko Seaside στον Πειραιά

Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο

Etrusco – Επτάνησα, Κέρκυρα, Κάτω Κορακιανά: (17/20 – 2 Χρυσοί Σκούφοι)
Botrini’s- Αττική, Βόρεια Προάστεια, Χαλάνδρι: (16/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Fresco- Μακεδονία, Ν. Χαλκιδικής, Σάνη: (16/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Σπονδή – Αττική, Αθήνα, Παγκράτι: (16/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Varoulko Seaside – Πειραιάς, Μικρολίμανο: (16/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Hytra – Αττική, Αθήνα, Νέος Κόσμος: (15.5 / 20) – 1 Χρυσός Σκούφος)
Lauda – Κυκλάδες, Σαντορίνη, Οία: (15.5/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Lycabettus Restaurant – Κυκλάδες, Σαντορίνη, Οία (15.5/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Matsuhisa Athens – Αττική, Νότια Προάστια, Βουλιαγμένη: (15.5/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Matsuhisa Mykonos – Κυκλάδες, Μύκονος, Χώρα: (15.5/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)


Το εστιατόριο Noble Gourmet Restaurant στο ξενοδοχείο Elysium Resort & Spa, στη Ρόδο

Noble Gourmet Restaurant – Δωδεκάνησα, Ρόδος, Καλλιθέα: (15.5/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Patio – Αττική, Νότια Προάστια, Βουλιαγμένη: (15.5/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)


Το εστιατόριο Premiere στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental στο Νέο Κόσμο

Premiere – Αττική, Αθήνα, Νέος Κόσμος: (15.5/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Squirrel – Μακεδονία, Ν. Χαλκιδικής, Νικήτη: (15.5/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Treehouse – Μακεδονία, Ν. Χαλκιδικής, Βουρβουρού: (15.5/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Tudor Hall – Αττική, Αθήνα, Κέντρο: (15.5/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)

Το εστιατόριο Aleria στο Μεταξουργείο – Φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη

Aleria – Αττική, Αθήνα, Μεταξουργείο: (15/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Calypso – Ν. Λασιθίου, Ελούντα, Κρήτη: (15/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)


Το εστιατόριο CTC στα Ιλίσια 

CTC – Αττική, Ιλίσια, Αθήνα: (15/20- 1 Χρυσός Σκούφος)
Dionysos – Ν. Λασιθίου- Ελούντα – Κρήτη: (15/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Elements Restaurant – Κυκλάδες, Σαντορίνη, Οία: (15/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
GB Roof Garden – Αττική, Αθήνα, Κέντρο: (15/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Grandma’s – Κυκλάδες, Ίος, Χώρα: (15/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Ovac – Κυκλάδες, Σαντορίνη, Ημεροβίγλι: (15/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Petra Restaurant – Κυκλάδες, Σαντορίνη, Οία: (15/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Salonika Restaurant & Bar – Ανατολική Θεσσαλονίκη, Φάληρο: (15/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Σελήνη, Κυκλάδες, Σαντορίνη, Πύργος: (15/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)
Tomata – Μακεδονία, Ν. Χαλκιδικής, Σάνη: (15/20 – 1 Χρυσός Σκούφος)