Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia για την απώλεια βάρους υποστηρίζει ότι το να “τρως με μέτρο” πολλές φορές φέρνει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο λόγος; Το ότι κάθε άνθρωπος δίνει τη δική του ερμηνεία σε αυτή την πολύ, ομολογουμένως, γενική συμβουλή, καθώς δεν υπάρχει μια αντικειμενική ερμηνεία στην κατανάλωση φαγητού “με μέτρο”. Ένας λαίμαργος, για παράδειγμα, άνθρωπος δεν είναι εύκολο να μπει στη λογική του “μέτρου”, γι’ αυτό και πολλές φορές του είναι πιο εύκολο να κάνει περισσότερο στερητικές δίαιτες, παρά θερμιδικές. Με αυτή την έννοια, η συμβουλή “τρώω με μέτρο” ταιριάζει στους ολιγαρκείς εκ φύσεως και μάλλον για να διατηρήσουν το βάρος τους, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, παρά για να το μειώσουν.

lipara anoigma

Οι επιστήμονες τονίζουν, μάλιστα, ότι το “μέτρο” δύσκολα μπορεί να ισχύσει στα φαγητά που αγαπάμε περισσότερο, επομένως, ό,τι δεν κάνει ξεκάθαρη και συγκεκριμένη την ποσότητα στο φαγητό και την αφήνει στην υποκειμενικότητα του καθενός, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές. Δεν σε δελεάζει, για παράδειγμα, το να φας δύο σαλάτες, όπως το να φας δύο κομμάτια πίτσα. Και ποιος μπορεί να φάει μόνο δύο;

Η εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite, βασίζεται σε έρευνα που έγινε σε υπέρβαρους ανθρώπους, η οποία αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δική τους οπτική για το “μέτρο” και παρόλο που καταναλώνουν λιγότερη τροφή απ’ ότι θα ήθελαν, αυτή είναι περισσότερη απ’ όση θα έπρεπε για να χάσουν βάρος. Με λίγα λόγια αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος είναι επιεικής με την ποσότητα των τροφών που λαμβάνει, οπότε εύκολα μπορεί να αυξήσει το βάρος του.