Ο Michelin της Γαλλίας για το 2019 ανακοινώθηκε με καταιγισμό αστεριών-ρεκόρ για τα μέχρι σήμερα δεδομένα αλλά και ανατροπές που επιβεβαίωσαν τη σταθερότητα της κεντρικής φιλοσοφίας του ομίλου και της επιβράβευσης της ποιοτικής φιλοξενίας που δεν επηρεάστηκε από τα περιστατικά επιστροφής αστεριών.

Ο έναστρος ουρανός του Michelin της Γαλλίας «φωτίστηκε» με 632 λαμπρά αστέρια, ο οδηγός εμπλουτίστηκε με συνολικά 75 νέες βραβεύσεις (ένα, δύο και τρία αστέρια) ενώ τα highlights περιλάμβαναν ηχηρές περιπτώσεις που στα γαστρονομικά πηγαδάκια θα συζητιούνται για καιρό. Πιο συγκεκριμένα, αίσθηση έκανε ο Sebastien Bras, που πέρυσι επέστρεψε τα τρία αστέρια του και ο Michelin, που είχε αποδεχτεί το αίτημά του, φέτος τον επανεντάσσει στον οδηγό, αυτή τη φορά με δύο αστέρια. Παρόμοια και η περίπτωση του Γάλλου Jerome Brochot, που επέστρεψε στο αστέρι του εστιατορίου του στη Montceau les Mines ωστόσο, οι επιθεωρητές το εντάσσουν και φέτος στις προτάσεις του Οδηγού. Από ένα αστέρι ωστόσο έχασαν τρεις πολύ δυνατές τριάστερες -μέχρι πρότινος- μορφές, ο Marc Veyrat του «Maison des Bois», ο Marc Haeberlin του «Auberge de L’Ill» που διατηρούσε τα τρία του αστέρια για 51 χρόνια και ο Pascal Barbot, του παριζιάνικου L’Astrance, που διατηρούσε την ύψιστη βράβευση του Οδηγού εδώ και 11 χρόνια. Ακόμα, 68 εστιατόρια βραβεύτηκαν με το πρώτο τους αστέρι, πέντε με το δεύτερο και μόλις δύο με το τρίτο. «Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ο Οδηγός Michelin Γαλλίας αποδεικνύει ότι η Γαλλία αριστεύει σε όλα τα γαστρονομικά μέτωπα» επισήμανε ο διευθυντής των Διεθνών Οδηγών του ομίλου, Gwendal Poullenec.


Από το 2006, ο Colagreco καταθέτει τη δική του μετάφραση της μεσογειακής κουζίνας στο Mirazur, εντάσσοντας τη Menton, μια μικρή πόλη στα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας, στο γαστρονομικό χάρτη.

Φετινοί πρωταγωνιστές είναι οι τριάστεροι πλέον Mauro Colagreco και Laurent Petit, σεφ των εστιατορίων Mirazur στη Μεντόν και Le Clos des Sens στην Annecy-le-Vieux. Η σοφιστικέ κουζίνα του chef-patron του Mirazur τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο επιδραστικούς σεφ της δεκαετίας. Η μαγειρική του φιλοσοφία έχει σταθερά θεμέλια και η τεχνική του εξέλιξη είναι εμφανής δεδομένου ότι η δοκιμή της κουζίνας του δύο διαφορετικές χρονιές στην έδρα του στη Μεντόν και φέτος, στο δείπνο που ετοίμασε με το Γιώργο Στυλιανουδάκη στη Μύκονο, ήταν ενδεικτική της γαστρονομικής δυναμικής του. Οι λίστες έρχονται και παρέρχονται ωστόσο είναι από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η κατάταξη του Mirazur στην τρίτη θέση των περσινών World’s 50 Best Restaurants συνάδει με τη γαστρονομική του πρόοδο. Η αισθητική βάση των πιάτων του, ο ντελικάτος γκουρμέ εκλεκτικισμός και ο εκφραστικός μοντερνισμός συνθέτουν τη γαστρονομική mentalité του σεφ, ενώ η ιταλο-αργεντίνικη κληρονομιά του αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διαμόρφωσης του μαγειρικού του προφίλ. Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Olivemagazine.gr στη Μεντόν είχαμε μιλήσει εκτενώς για την μέχρι τότε πορεία του και είχε χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μιλούσα ελάχιστα γαλλικά, όμως ήμουν αποφασισμένος να μάθω και να εξελιχθώ. Ήμουν διατεθειμένος να κάνω τα πάντα, από τα μικροπράγματα της κουζίνας μέχρι να καθαρίσω και τραπέζια αν χρειαζόταν. Δεν είχα οικονομική στήριξη και το “Mirazur” έφτασε στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα με σκληρή δουλειά». Δεν αποκλείεται αυτή να είναι η χρονιά του και να δούμε το Mirazur να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τα 50 καλύτερα εστιατόρια που ξεχωρίζουν διεθνώς.

Δείτε επίσης
Ο σεφ του Mirazur στο Olivemagazine.gr

Michelin: Σεφ – επαναστάτες που επέστρεψαν τ’ αστέρια τους

Ρεσιτάλ υψηλής γαστρονομίας από Colagreco – Στυλιανουδάκη στη Μύκονο

World’s 50 Best Restaurants 2018: Ο απόηχος της παγκόσμιας γιορτής της γαστρονομίας

Ο Marco Pierre White απορρίπτει (ξανά) τον Michelin